Rsd wo 16 apr 2008 (met nagesprek) The Return - Andrei Zvyagintsev
BoZ ma 14 apr 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


De barre overlevingstocht van twee broers, de 12-jarige Ivan en de 15-jarige Andrej, en hun verloren gewaande vader. Andrej gehoorzaamt zijn vader, Ivan komt in opstand. Wie is toch die onvoorspelbare, zwijgzame vader die de ene keer uit pure willekeur en dan weer barmhartig lijkt te handelen? De fascinerende film laat meerdere (religieuze) interpretaties toe.

Tekst bij eerdere vertoning:
Een gezinnetje van een moeder en twee zonen. Vader is al jaren weg, maar staat ineens weer op de stoep, een volslagen vreemde voor de jongens. De oudste legt snel contact, maar de jongste moet niks van de onbehouwen man hebben. Vader lijkt zich als taak gesteld te hebben in een paar dagen echte kerels van zijn zoons te maken, en neemt ze mee op een bizarre reis. Ze belanden op een eiland waar de spanningen hoog oplopen.

The return maakt veel indruk door een sterk verhaal, volledig vanuit het kinderperspectief verteld, waarin veel onduidelijk blijft. De vader zit vol geheimen, en doordat die verborgen blijven krijgt het verhaal een universele geldigheid en biedt het vele mogelijkheden voor interpretatie. Het acteerwerk is uitstekend, waarbij het chagrijnige gezicht van de jongste erg aanstekelijk werkt. Verder mogen de schitterende beelden, onder meer van het ruige onbewoonde eiland, niet onvermeld blijven.

Het regiedebuut van voormalig acteur Andrei Zvyagintsev is in de filmwereld ingeslagen als een bom. De film won de Gouden Leeuw op het festival van VenetiŽ en de regisseur wordt gezien als de nieuwe Tarkovski. Dat komt niet alleen door de serene beelden, maar vooral vanwege de grote rol van het mysterie in de film. Je kunt de film bekijken als een spannend psychologisch drama maar ook als een allegorie vol bijbelse en mythologische verwijzingen.

OfficiŽle homepage 1
OfficiŽle homepage 2
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmfestival Rotterdam
Filmkrant

The return (Vozvraschenie)
Rusland, 2003
Productie: Dmitri Lesnevski
Regie: Andrei Zvjagintsev
Scenario: Vladimir Moisenko, Aleksander Novototsky
Camera: Michael Kritsjman
Montage: Vladimir Mogilevski
Art direction: Janna Pakhomova
Met: Ivan Dobronravov, Vladmir Garin, Konstantin Lavronenko, Natalia Vdovina
Kleur, 106 minuten
Distributie: Contact Film

21 juni 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.