Rsd do 17 jan 2002 Ressources humaines - Laurent Cantet
BoZ ma 21 jan 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Sommige films verdienen veel meer belangstelling dan ze krijgen. Het sociaal-realistische Ressources Humaines (vrij vertaald 'Personeelsdienst') is zo'n film. Dit opmerkelijke debuut van Laurent Cantet roept herinneringen op aan films als Raining Stones en My Name Is Joe van de Brit Ken Loach. Ook hier vertolken minder bekende, maar levensechte acteurs een aangrijpend verhaal, gecombineerd met een flinke dosis humor.

Ressources Humaines speelt zich af in en rond een Normandische staalfabriek, die gereorganiseerd wordt. Onder dit fabrieksdrama ligt een subtiel vader-zoonverhaal. De vader staat al 35 jaar aan de lopende band en de zoon komt stage lopen bij de directie. De door de zoon opgezette enquête leidt ertoe dat twaalf medewerkers moeten worden ontslagen, onder wie de vader.

Ondanks dit gevoelige thema wordt het bij regisseur Laurent Cantet nooit sentimenteel, omdat de rollen worden gespeeld door amateurs. Hierdoor krijgt de film een authentiek en haast documentair karakter. Cantet ziet de lichtgekromde ruggen van de fabrieksarbeiders en brengt die schitterend in beeld. Ressources Humaines won verschillende (publieks)prijzen op diverse festivals overal ter wereld en was 'European Discovery of the Year'. Dit debuut mag dus zeker niet aan uw aandacht ontsnappen.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Ressources humaines
Frankrijk, 1999
Productie: Caroline Benjo, Carole Scotta
Regie: Laurent Cantet
Scenario: Laurent Cantet, Gilles Marchand
Camera: Matthieu Poirot Delpech
Montage: Robin Campillo
Art direction: Romain Denis
Met: Jalil Lespert, Jean-Claude Vallod, Chantal Barré, Véronique de Pandelaère, Michel Begnez
Kleur, 100 minuten
Distributie: Cinemien
Kijkwijzer: 12

8 december 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.