Rsd wo 9 juli 2003 Respiro - Emanuele Crialese
BoZ di 8 juli 2003
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Wat is Lampedusa prachtig! Louter de sfeervolle beelden van dit visserseilandje onder SiciliŽ doen je al grenzeloos verlangen naar vakantie, zon en zee. En wat is Valeria Golino een stralende schoonheid! Zij speelt Grazia, een 'meisjesvrouw' die vol zit met dromen en verlangens. Haar vrijgevochten gedrag botst met de conservatieve mores op het eiland. Onder druk van de bekrompen gemeenschap besluit haar man Pietro dat zijn vrouw behandeld moet worden in Milaan. Grazia vlucht dan en als haar aangespoelde jurk wordt gevonden op het strand, stort deze stoere machoman ineen.

Mooi aan dit intieme drama met een serieus thema (emancipatie en vrijheid van de vrouw) is de wijze waarop regisseuse Emanuele Crialese het gezin van Grazia portretteert. De man en de kinderen schamen zich voortdurend voor haar, maar tegelijkertijd beschermen ze haar uit liefde. Valeria Golino schittert in haar rol en ook de overige, veelal niet-professionele acteurs overtuigen, met name Grazia's zoontjes Pasquale, in het echte leven straatverkoper, en de brutale Filippo. Ook is er veel aandacht voor het dagelijkse leven op Lampedusa: de dagelijkse visvangst, rivaliserende jeugdbendes op scootertjes en ontluikende seksualiteit. Lampedusa mag dan kleinburgerlijk zijn, het bloed stroomt daar onstuimig.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

Respiro
Italië/Frankrijk, 2001
Productie: Dominic Process
Regie en scenario: Emanuele Crialese
Camera: Fabio Zamarion
Montage: Didier Ranz
Art direction: Stéphane Zito
Muziek: John Surman
Met: Valeria Golino, Francesco Casisa, Vincenzo Amato, Veronica D'Agostino, Filippo Pucillo
Kleur, 90 minuten
Distributie: Cinemien

5 juni 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.