Rsd do 4 mei 2000 Rent-a-friend - Eddy Terstall
BoZ ma 8 mei 2000
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het gaat niet helemaal goed met de relatie van kunstschilder Alfred (Marc van Uchelen) en zijn vriendin Moniek (Rifka Lodeizen), succesvol schrijfster van een soapserie. Moniek schrijft nogal autobiografisch, zodat Alfred met afgrijzen moet hij aanzien hoe hun perikelen dagelijks op de buis te volgen zijn. Zo ontdekt hij ook dat Moniek een relatie heeft met haar gladde producent. Moet hij zelf maar wat commercieel succesvoller zijn, is haar weerwoord als hij haar met het overspel confronteert. Exit Moniek. Alfred neemt het verwijt ter harte, en onder het motto 'geld verdienen stelt niks voor' gaat hij zich verhuren als 'vriend'. Een gat in de markt, want er bestaat een groot gebrek aan 'vrienden' in de hedendaagse, verindividualiseerde samenleving. Een waar bedrijf bloeit op, compleet met logo en keiharde bedrijfsleidster (Nadja Hüpscher). Er worden vele doldwaze voorbeelden gegeven van waar je als huurvriend allemaal in verzeild kunt raken. Bijvoorbeeld bij een eenzame Nederlander die supporter is van het Duitse voetbalelftal.

Rent-a-friend is een luchtige relatiekomedie en een satire over de vercommercialisering van de maatschappij. Alles is te koop, maar echt menselijk contact wordt steeds schaarser. De eerdere films van Eddy Terstall (Hufters & hofdames, Babylon, De boekverfilming) werden vrijwel zonder budget gemaakt. Voor Rent-a-friend was voor het eerst geld beschikbaar, en dat is te zien: de film ziet er gelikt uit, en is als vanouds zeer vermakelijk.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Rent-a-friend
Nederland, 1999
Productie: Marc Heijdeman
Regie en scenario: Eddy Terstall
Camera: Stefan Bijnen
Montage: Eddy Zoutendijk
Art direction: Daniël Niemann
Muziek: Jina Sumedi
Met: Marc van Uchelen, Rifka Lodeizen, Nadja Hüpscher, Natasja Loturco, Femke Lakerveld, Peer Mascini, Huub Stapel
Kleur, 90 minuten
Distributie: A-Film Distribution

5 april 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.