Rsd wo 19 jan 2000 Regeneration - Gillies MacKinnon  
BoZ di 18 jan 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


 

Een jaartje voor het vorige maand vertoonde Hideous Kinky maakte Gillies MacKinnon een totaal andere film, die pas afgelopen zomer in roulatie kwam. Regeneration speelt voor het grootste deel in een militair psychiatrisch ziekenhuis in Schotland in 1917. Door gruwelijke ervaringen doorgedraaide manschappen werden daar weer opgelapt om de strijd voort te kunnen zetten in de loopgraven van de eerste wereldoorlog. De film volgt drie patiŽnten en hun behandelend arts, een schitterende rol van Jonathan Pryce. Dichter Siegfried Sassoon (James Wilby) plaatst de arts voor een moreel dilemma. Sassoon heeft helemaal geen oorlogstrauma, maar weigert nog mee te werken aan een oorlog die niet meer op verdedigen maar op aanval gericht is. Daarnaast brengen de gruwelijke herinneringen van de patiŽnten de arts steeds meer aan het twijfelen over de zin van zijn werk.  

De oorlog zelf is slechts in enkele korte flashbacks zichtbaar. Deze modderige beelden zijn dermate krachtig dat ze de hallucinaties van de patiŽnten zeer invoelbaar maken. MacKinnon slaagt dank zij zijn ingetogen, subtiele aanpak minstens zo goed in het tonen van de absurditeit van oorlogsgeweld als de andere recente oorlogsfilms, Saving Private Ryan en The Thin Red Line. Regeneration, een verfilming van het gelijknamige boek van Pat Barker, richt zich dan ook veel meer op de gevolgen voor de menselijke geest dan op het geweld zelf. Onsentimenteel, intelligent, en daardoor extra indrukwekkend.

Internet Movie Database
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Regeneration
Engeland/Canada, 1997
Productie: Allan Scott en Peter Simpson
Regie: Gillies MacKinnon
Scenario: Allan Scott, gebaseerd op de gelijknamige roman van Pat Barker
Camera: Glen MacPherson
Montage: Pia Di Ciaula
Art direction: Andy Harris
Muziek: Mychael Danna
Met: Jonathan Pryce, James Wilby, Jonny Lee Miller, Stuart Bunce
Kleur, 105 minuten
Distributie: Argus/RCV Film Distribution

 

23 november 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.