Rsd wo 20 okt 99 Rebro Adama - Vjatsjelav Kristofovitsj  
BoZ di 19 okt 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Rebro Adama (Adams rib) is een warme, optimistische film over vier vrouwen in een te kleine woning in een grote Russische stad. Vjatsjelav Kristofovitsj wilde met deze romanverfilming niet alleen het dagelijkse leven bestuderen, maar ook laten zien hoe Russen erin slagen te overleven, zonder daarbij hun gevoel van waardigheid te verliezen.

Maar liefst drie generaties vrouwen delen lief en leed met elkaar. Grootmoeder is aan het bed gekluisterd, haar dochter wordt bijna vijftig en is twee keer getrouwd, de ene kleindochter is zwanger van een ex-soldaat en de andere heeft een relatie met haar getrouwde baas. Ze nemen elkaar zoals ze zijn en uit de lachwekkende absurditeit van alledag putten zij de kracht om de dagelijkse sores te overleven.

De alledaagse woning in bruintinten vormt een fraai contrast met de hardheid van het bestaan en benadrukt de warme relatie tussen de vrouwen die door de scherpe uitspraken heen klinkt. Rebro Adama was destijds met een score van 8,82  één van de publieksfavorieten van de bezoekers van Filmhuis Roosendaal. Het gaat dan ook om een ontroerende film, waarin geacteerd wordt op een manier waar menig Amerikaanse actrice nog een lesje van kan leren.

Vjatsjelav Kristofovitsj, Rusland, 1990, kleur, 75 minuten

8 september 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.