Rsd do 12, wo 18 mei 2005 Ray - Taylor Hackford
BoZ zo 15, ma 16 mei 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Jamie Foxx ontving terecht een Oscar voor zijn ongelofelijk getrouwe vertolking van Ray Charles, de blinde zanger en pianist die vorig jaar overleed. Ray is een mooie biografie en bovenal een eerbetoon aan de grote muzikant.

De levensloop van Ray Charles smeekte bijna om een verfilming. Veel familieleed, vooral rond de verdrinkingsdood van zijn broertje, drugsproblemen, overspel en een klassiek voorbeeld van 'The American Dream'. Een armoedig zwart jongetje dat het door een gigantisch doorzettingsvermogen uiteindelijk tot superster bracht. Het belangrijkst is echter de muziek, en die is er volop in Ray.

Begonnen als kloon van Nat King Cole, ontwikkelde hij zich tot een performer die met groot gemak put uit jazz, blues, country en gospel. Puristen vonden die vermenging van stijlen maar niks, vooral toen hij in 1959 doorbrak bij een blank publiek. Problemen rond de rassenscheiding liepen als een rode draad door zijn carrière, maar uiteindelijk viel iedereen voor zijn onvergetelijke muziek.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl

Ray
Verenigde Staten 2004
Regie: Taylor Hackford
Speelduur: 152 minuten
Met: Jamie Foxx, Kerry Washington, Regina King, Clifton Powell

14 april 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.