Rsd do 15 feb 2001 Ratcatcher - Lynne Ramsay
BoZ di 20 feb 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Archief op titel

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een van de indrukwekkendste films die we vorig jaar in Rotterdam zagen was het debuut van de jonge Schotse filmmaakster Lynne Ramsay. Ratcatcher is een portret van James, een jongen van ongeveer twaalf jaar. Hij groeit op in een smerige, armoedige achterbuurt van Glasgow in de jaren zeventig, waar de vuilnismannen staken. Vader drinkt en moeder weet het ook allemaal niet meer. Het buurjongetje Ryan verdrinkt bij een stoeipartij in een kanaal. James zwijgt over zijn rol in dit drama en zoekt zijn eigen weg in de wrede jungle die jeugd heet.

Hoewel thema en sociale achtergrond doen denken aan de films van Ken Loach, is de benadering van Lynne Ramsay eerder psychologisch dan sociaal. Ze laat de wereld zien zoals James die ziet, ervaart en droomt. Vol niet te verklaren raadsels en ongerijmdheden. In alle ellende vindt hij toch schoonheid en hoop in kleine dingen. Ramsay maakt daarbij gebruik van haar achtergrond als fotograaf: de beelden zijn in al hun troosteloosheid van een hartverwarmende schoonheid, poëtisch en vol symboliek. Zelfs de vuilnis wordt dan op een vervreemdende manier mooi. Ratcatcher is hierdoor zeker geen sombere of naargeestige film. Wel een prachtige. Het hoofd van de heel echt spelende William Eadie en de slotscène zijn plaatjes die je bijblijven.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

Ratcatcher
Schotland, 1999
Productie: Gavin Emerson
Regie en scenario: Lynne Ramsay
Camera: Alwin Kuchler
Montage: Lucia Zucchetti
Art direction: Jane Morton
Muziek: Rachel Portman
Met: Tommy Flanagan, Mandy Matthews, William Eadie
Kleur, 93 minuten
Distributie: A-Film Distribution

6 januari 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.