Rsd do 12 & zo 15 dec (10.30) 2002 De Ramp - Koert Davidse
BoZ zo 15 (19u) & ma 16 dec 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De nacht van 31 januari op 1 februari 1953 was een ramp. Door de fatale combinatie van een zware storm en springvloed kwamen 1835 bewoners van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden om het leven. Tal van huizen bezweken en vele mannen, vrouwen en kinderen brachten uren door op het dak van een schuur of drijvend op wrakhout in het ijskoude water. De ramp heeft diepe wonden geslagen bij de overlevenden, die centraal staan in de documentaire De Ramp van Koert Davidse.

Aan de hand van hun herinneringen wordt de watersnoodramp van uur tot uur gereconstrueerd. Zo worden de eerste geruchten over extreem hoog water nauwelijks serieus genomen, maar een paar uur later komt er een muur van water aanstormen. Op de gezichten van sommige ooggetuigen is na vijftig jaar nog steeds verbijstering te lezen, zoals op dat van de 63-jarige mevrouw Verboom-Van Dienst uit Capelle, die een buurvrouw met haar pasgeboren baby in haar armen zag wegdrijven. Nóg ziet ze het dekentje van het kindje wapperen in de wind. En de 76-jarige meneer Van Mourik voelt zich na vijftig jaar nog steeds schuldig, omdat hij de ramp wel overleefde, maar zijn vader en broer niet. De verhalen van deze en andere mensen worden geïllustreerd met - voor een deel - nooit eerder vertoonde amateurbeelden, wat de documentaire nog beklemmender maakt. De Ramp kreeg uitstekende kritieken.

Officiële homepage
Docuzone

De Ramp
Nederland, 2002
Regie: Koert Davidse
Productie: Waterland Film & Tv
Camera: Ton Peters
Geluid: Antoin Cox /Pepijn Aben
Montage: Albert Markus
Muziek: Het Paleis van Boem
Kleur, 80 minuten

2 november 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.