Rsd do 21 & wo 27 juni 2001 Quills - PhilipKaufman
BoZ ma 25 & di 26 juni 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Philip Kaufman is dol op boekverfilmingen en schrijvers, getuige zijn films The Unberearable Lightness Of Being, The Right Stuff en Henry & June, gebaseerd op de openhartige dagboeken van AnaÔs Nin. In Quills (Ganzenveren) stort Kaufman zich vol overgave op Markies De Sade, wiens boeken na twee eeuwen nog steeds omstreden zijn en naar wie het begrip sadisme is vernoemd.

Quills speelt zich af vlak voor de dood van de markies in 1814. Hij zit opgesloten in een psychiatrische inrichting op last van Napoleon. Van zijn dokter mag hij doorgaan met schrijven als therapie, maar als blijkt dat het wasmeisje Jane van zijn schokkende manuscripten smult en naar buiten smokkelt, wordt zijn schrijfgerei, de ganzenveren, afgepakt. Dat weerhoudt de markies er niet van om te schrijven met wijn, bloed en zelfs poep.

Quills is een dure productie met weelderige kostuums en decors, gefilmd door de Nederlandse cameraman Rogier Stoffers. De rollen worden vertolkt door een hoop beroemde acteurs als Geoffrey Rush in de rol van De Sade, Kate Winslet als het wasmeisje Jane, Michael Caine als strenge ambtenaar en Joaquin Phoenix als de wat softe priester, die de gevangenis beheert. Niet zozeer de ‘obscene’ boeken van De Sade zelf staan centraal, maar het verhaal van een schrijver die vecht voor zijn werk en de vrijheid van meningsuiting. Een saaie film levert dat allerminst op, integendeel. Kaufman maakte er een "een sappige komedie over seks, geweld en literatuur’’ van (NRC Handelsblad).

OfficiŽle homepage VS
OfficiŽle homepage BelgiŽ
Internet Movie Database
Het Parool
NRC
De Volkskrant

Quills
VS, 2000
Regie: Philip Kaufman
Scenario: Doug Wright
Muziek:
Stephen Warbeck
Met: Kate Winslet, Michel Caine, Geoffrey Rush
Kleur, 123 minuten
Kijkwijzer: 16

15 mei 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.