Rsd do 6 nov 2003 The Quiet American - Phillip Noyce
BoZ ma 10 nov
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Twee driehoeksverhoudingen in Saigon, 1952. De één met de Britse journalist Fowler, zijn maîtresse Phuong en de Amerikaanse Pyle. Fowler (Michael Caine) is al jaren in Saigon en door de politiek daar erg cynisch geworden. Hij is al lang samen met Phuong, maar kan haar niet trouwen. Pyle, de stille Amerikaan, kan dat wel, en zou van haar een 'degelijke' Amerikaanse huisvrouw maken. Pyle (Brendan Fraser) is nog maar net in Vietnam en is, zoals alle jonge mensen, nog erg idealistisch. De tweede driehoeksverhouding ligt op het politieke vlak: Naast het Franse en het communistische leger wordt er in Vietnam een 'derde macht' gecreëerd. Maar wat is die derde macht?

The Quiet American is een verfilming van het gelijknamige boek van Graham Greene. In dit boek voorspelde Greene al half jaren '50 dat wanneer de VS zich met Vietnam zouden bemoeien, er chaos zou ontstaan. De film had al voor september 2001 uit moeten komen, maar omdat het verhaal anti-Amerikaans zou zijn liet Miramax de film nog even op de plank liggen. Anti-Amerikaans of niet, The Quiet American van Phillip Noyce (Rabbit-Proof Fence) is een prachtige film geworden die niemand mag missen. Hoofdrolspeler Michael Caine werd voor zijn meesterlijke spel terecht genomineerd voor een Oscar.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

The Quiet American
Verenigde Staten/Duitsland/Australië, 2002
Productie: Staffan Ahrenberg
Regie: Phillip Noyce
Scenario: Christopher Hampton, Robert Schenkkan
Camera: Christopher Doyle, Huu Tuan Nguyen, Dat Quang
Montage: John Scott
Art direction: Ian Gracie, Jeffrey Thorp
Muziek: Craig Armstrong, Guy Gross
Met: Michael Caine, Brendan Fraser, Do Thi Hai Yen, Rade Serbedzija, Quang Hai
Kleur, 101 minuten
Distributie: Paradiso Entertainment

7 okt 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.