Rsd do 1, wo 7 mrt, do 28 jun 2007

The Queen - Stephen Frears

BoZ zo 4, ma 5, di 6 mrt, Ma 2 jul 2007
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Labour-leider Tony Blair is net gekozen en mag, met echtgenote Sherie, zijn opwachting maken bij de majesteit. Direct wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een instituut waar eeuwen ervaring en protocol samenvallen. Aan deze dame zal Tony zijn handen vol hebben (aan die dame thuis trouwens ook).

Enkele maanden later verongelukt Princess Diana in Parijs in een tunnel bij de Pont de l'Alma. Het land is in rep en roer, de rouwenden laten zich massaal horen, de bloemen stapelen zich op. Queen Elizabeth, in Schotland voor de vakantie, beschouwt het als een pure privť kwestie en wil zich er in het openbaar absoluut niet mee bemoeien. Het volk heeft echter behoefte aan een hartelijk gebaar van het koningshuis. Zo ontstaat het beeld dat Diana's leven is kapot gemaakt door het starre hofleven. Misschien kleeft er zelfs wel bloed aan koninklijke handen. De media spinnen er garen bij. De jonge premier moet op eieren lopen om een volksopstand te voorkomen en de monarchie te redden. Helen Mirren is the Queen. Het duurt nog geen twee minuten of u bent geheel overtuigd. Door haar spel, maar ook door het intelligent geschreven script wordt een uitentreuren bekend verhaal verassend opnieuw inzichtelijk gemaakt. Beslist een van de beste films van het jaar.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl

The Queen
Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, ItaliŽ 2006, Engels gesproken
Regisseur: Stephen Frears
Acteurs: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Alex Jennings
Scenario: Peter Morgan
Camera: Affonso Beato
Componist: Alexandre Desplat
Producers: Tracey Seaward, Christine Langan
Speelduur: 97 minuten

24 mei 2007 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2007 Cinema Paradiso.