Rsd do 7 mrt 2002 Promises - BZ Goldberg, Justine Shapiro, Carlos Bolado
BoZ di 12 mrt 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Promises is een documentaire met een alternatieve kijk op het joods-Palestijnse conflict. Dit keer geen politieke analyses of beelden van gevechten en bloederige slachtoffers, maar louter kinderen. Onverbloemd vertellen ze hoe het is om op te groeien in Jeruzalem. Dit aangrijpende, emotionele portret won afgelopen jaar de publieksprijs van het Internationale Film Festival Rotterdam.

Voor Promises volgden drie filmmakers, B.Z. Goldberg, Justin Shapiro en Carlos Bolado, tussen 1995 en 1998 zeven kinderen. Deze kinderen hebben allemaal een andere achtergrond. Ze hebben joodse of Palestijnse ouders, gematigde, dan wel extremistische. Hoe groot de kloof is tussen de kinderen, blijkt als een van de regisseurs twee joodse broertjes overhaalt een dag met Arabische kinderen door te brengen. De kennismaking begint stug. Wel gaan ze samen voetballen, eten en praten met de regisseur als tolk/bemiddelaar. Ook al wonen de kinderen slechts twintig minuten van elkaar vandaan, ze weten bijna niets van elkaar. Hun wereldbeeld is gevormd door volwassenen. Aangrijpend om te zien is hoe verstrikt sommige kinderen al zijn in haatgevoelens. Naarmate ze ouder worden, wordt de kloof alleen maar groter.

Deze documentaire is overal uitstekend onthaald. Ook de pers was lovend. NRC: "Het knap gemonteerde en een authentieke indruk makende Promises vindt nieuwe ingangen om de tragedie inzichtelijk te maken."

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
De Volkskrant
de Filmkrant

Promises
Verenigde Staten, 2000
Productie en scenario: BZ Goldberg, Justine Shapiro
Regie: BZ Goldberg, Justine Shapiro, Carlos Bolado
Camera: Yoram Millo, Ilan Buchbinder
Geluid: Rorgelio Villanueva, Dan Olmsted
Montage: Carlos Bolado
Kleur, 90 minuten
Distributie: Cinemien
Kijkwijzer: AL

26 jan 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.