Roosendaal wo 30 mrt 2011

Potiche - François Ozon

Bergen op Zoom ma 28 mrt 2011
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2011
- Scores 2010
- Scores 2009

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


 

In december hadden we nog Le refuge. Nu is er alweer de nieuwe van de extreem productieve Ozon. Zijn films zijn onderling erg verschillend. Een groter contrast dan tussen de sobere treurnis van Le refuge en Potiche is nauwelijks denkbaar. Een klucht in uitzinnige jaren 70 stijl die in veel opzichten lijkt op Ozon's eerdere film 8 Femmes.

Het vederlichte verhaaltje gaat over een directeursvrouw gespeeld door Cathérine Deneuve. Als haar autoritaire man geveld wordt door een hartaanval neemt zij de leiding van zijn door stakingen geteisterde paraplufabriek over. Ze wordt geholpen door een oude geliefde, voormalig vakbondsleider Babin (Gérard Depardieu). Als manlief weer opknapt wil hij zijn oude rol terug. Hij hoopt steun te vinden bij zijn kinderen, maar zijn zoon (Jérémie Renier) heeft een verrassing voor hem in petto.
Ozon heeft zich helemaal uitgeleefd in de kakelbonte styling met hoog 'camp' gehalte. Dat de getoonde kleding, kapsels, behang en meubilair ooit hip waren is anno nu niet meer te begrijpen. Scherpe satire en pure lol wisselen elkaar in hoog tempo af. Het spelplezier van de sterrencast alleen al maakt deze film meer dan de moeite waard.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Potiche
Frankrijk 2010, Frans gesproken
Regisseur: François Ozon
Acteur: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard, Judith Godrèche, Jérémie Renier, Sergi López
Scenario: François Ozon
Producer: Eric Altmeyer, Nicolas Altmeyer
Montage: Laure Gardette
Speelduur: 103 minuten

zo 13 mrt 2011 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2011 Cinema Paradiso.