Rsd wo 10 april 2002 The Pledge - Sean Penn
BoZ zo 7, di 9 apr 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het verrassingsfeestje ter gelegenheid van de pensionering van detective Jerry Black wordt wreed verstoord. Er is een vermoord meisje gevonden. Black zweert de moeder dat hij de dader zal vinden. Al snel wordt een verdachte opgepakt, maar Black is niet overtuigd. Als een bezetene zuigt hij zich vast in zijn hopeloze speurtocht, die hem tot waanzin drijft.

The Pledge is al de derde verfilming van het verhaal 'Es geschah am hellichten Tag' van Friedrich Dürrenmatt. De vorige versie was In The Cold Light Of Day van Rudolf van den Berg. Het bijzondere aan het verhaal is dat het op het eerste gezicht een politiethriller lijkt, maar zich ontwikkelt tot een karakterstudie over een gedreven, eenzame man met een verleden. Ook de film is niet in een hokje te plaatsen.

Sean Penn is algemeen erkend als geweldig acteur, maar zelf regisseert hij liever. The Pledge is zijn beste film tot nu toe, die met name uitblinkt in een perfecte acteursregie. Nu heeft hij ook wel een ongekende verzameling grote namen bij elkaar gekregen, want iedereen wil met Penn werken. Jack Nicholson speelt een van de indrukwekkendste rollen uit zijn imposante loopbaan. In de bijrollen mogen iconen als Helen Mirren, Vanessa Redgrave, Mickey Rourke, Sam Shepard en Harry Dean Stanton allemaal eventjes schitteren. Penn's partner Robin Wright speelt de vrouwelijke hoofdrol. Cameraman Chris Menges weet de waanzin van de ontsporende Black prachtig te visualiseren. De natuur van Nevada speelt daarbij een belangrijke rol, afwisselend lieflijk en dreigend in beeld gebracht.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
NRC Handelsblad
de Filmkrant

The pledge
Verenigde Staten, 2001
Productie: Sean Penn, Michael Fitzgerald, Elie Samaha
Regie: Sean Penn
Scenario: Jerzy Kromolowski en Mary Olson- Kromolowski
Camera: Chris Menges
Montage: Jay Cassidy
Art direction: Helen Jarvis
Muziek: Hans Zimmer, Klaus Badelt
Met: Jack Nicholson, Robin Wright Penn, Aaron Eckhart, Vanessa Redgrave, Sam Shepard, Harry Dean Stanton, Helen Mirren, Mickey Rourke, Benicio del Toro
Kleur, 124 minuten
Distributie: Warner
Kijkwijzer: 12

9 maart 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.