Rsd do 9 dec 99 Place Vend˘me - Nicole Garcia
BoZ ma 13 dec 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film   

 


Weer eens een traditionele Franse misdaadfilm, van een artistieke kwaliteit die al enige tijd niet meer in de bioscoop te zien is geweest. Voordat Nicole Garcia haar regiedebuut maakte, acteerde ze in een groot aantal films. De hoofdrol voor Place Vend˘me schreef ze voor en in overleg met Catharine Deneuve. Die kreeg in VenetiŰ de Gouden Leeuw voor de beste vrouwelijke acteerprestatie.

Deneuve speelt een aan drank verslaafde vrouw van een belangrijke juwelier, die zelfmoord pleegt na een enorme diamantenzwendel. Door de vondst van deze dure stenen komt ze terecht in de keiharde wereld van de diamanthandelaars waar ze, voor ze aan de drank raakte, al eerder vertoefd heeft.
Ze probeert het verleden van de stenen te achterhalen en komt gaandeweg meer te weten over haar man en zichzelf. Zo krijgt haar zoektocht een therapeutische waarde: ze krijgt weer grip op haar leven en ontdekt dat echte liefde meer waarde heeft dan de duurste diamanten.

De rol is Deneuve op het lijf geschreven: ze vertolkt een krachtige vrouw en daar gaat ze van stralen. Haar bijdrage maakt dat Place Vend˘me meer is dan een thriller over de jacht op dure stenen. Daarmee bewijst Deneuve dat ze nog steeds het boegbeeld kan zijn van de Franse cinema.

IMDb
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant

Place Vend˘me
Frankrijk
, 1998
Regie: Nicole Garcia
Scenario:
Jacques Fieschi & Nicole Garcia
Productie: Christine Grozlan
Camera: Laurent Daillant
Muziek: Richard Robbins
Met: Catherine Deneuve, Jean-Pierre Bacrit e.a.
Kleur, 117 minuten

 

8 september 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ę 1999 Filmhuis Roosendaal.