Rsd do 13 & wo 19 feb
do 3 juli 2003
The Pianist - Roman Polanski
BoZ zo 16, ma 17 & do 18 feb
zo 6, ma 7 juli 2003
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Grenzeloos verlangen kan ook optreden als je mensen hoort praten over een fantastische film die je zelf gemist hebt. Of, als je hem wel gezien hebt, kan het verlangen hem nog een keer op het grote doek te zien erg groot worden. Daarom vertonen we deze zomer de top 3 van de scheurkaartjes van dit voorjaar nogmaals. The Pianist staat daarin nu nummer 2.

Wie na Schindler's List nog een oorlogsfilm durft te maken, moet van goeden huize komen. Roman Polanski doet dat. The Pianist is zijn levenswerk, waarvoor hij vorig jaar terecht de Gouden Palm kreeg, de hoofdprijs van het filmfestival van Cannes.

Polanski, die als jochie het getto van Krakůw overleefde, heeft zelf kritiek op Schindler's List, omdat hij de film te 'smaakvol' vindt. Zijn filmverslag van de shoah is ijzingwekkend realistisch. Op bijna laconieke wijze toont Polanski de gebeurtenissen in het getto van Warschau, net zo willekeurig en onvoorspelbaar als het leven zelf. Dat maakt het effect er niet minder om. Bij Polanski voel je dat hij de gruwelen zelf heeft meegemaakt. Sommige scŤnes snijden dan ook dwars door je ziel.

Om een direct verband met zijn eigen leven te vermijden, baseerde Polanski zijn film op de autobiografie van de joodse pianist Wladyslaw Szpilman ('Dood van een stad'). Deze man, die voor de radio pianostukken speelde, weet als enige van zijn familie de oorlog te overleven. Het is een bijna onwaarschijnlijk verhaal, mede doordat Szpilman (Adrian Brody) een type is dat eerder in zeven sloten gelijk zal lopen. Onvergetelijk zijn de beelden van een uitgeteerde Szpilman in een kapotgeschoten stad. "The Pianist is een hartverscheurende, niet te missen film." (Humo)

OfficiŽle homepage VS
OfficiŽle homepage Fr/VK
OfficiŽle homepage Nederland
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
De Filmkrant

The Pianist
Frankrijk, 2002
Productie: Robert Benmussa
Regie: Roman Polanski
Scenario: Ronald Harwood, gebaseerd op het gelijknamige boek van Wladyslaw Szpilman
Camera: Pawel Edelman
Montage: Hervé de Luze
Muziek: Wojciech Kilar
Met: Adrien Brody, Daniel Caltagirone, Thomas Kretschmann, Emilia Fox, Julia Rayner
Kleur, 148 minuten
Distribute: A-film

4 januari 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.