Rsd wo 10 dec 2008

Persepolis - Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud

BoZ zo 7, di 9 dec 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Een Oscarnominatie, een Golden Globe nominatie, de juryprijs van Cannes en de publieksprijs van ons eigen Rotterdam Film Festival. Persepolis hoort bij de beste films van het afgelopen jaar. Zes jaar geleden tekende Marjane Satrapi haar levensverhaal op in de vierdelige strip Persepolis. Hoe ze opgroeide in Iran, na de Islamitische Revolutie in haar eentje via Oostenrijk in Parijs terechtkwam en als twintiger terugkeerde naar huis. De strip werd een hit en Satrapi kreeg zelfs een aanbod uit Hollywood om haar verhaal te laten verfilmen met Jennifer Lopez en Brad Pitt als haar ouders, maar ze hield het heft liever in eigen hand. Haar strip werd een vlotte, luchtige zwart-wit animatiefilm met Cathérine Deneuves stem als moeder. Voor de Engelstalige versie schoven naast Deneuve ook Gena Rowlands, Sean Penn en Iggy Pop aan.

Persepolis ('Stad van de Perzen' in het Grieks) is een coming of age film en politieke film in één. We zien de kleine Marjane worstelen met puistjes en liefdesverdriet, maar ook discussies voeren met Marx en God. Familieleden worden gevangengezet om hun politieke denkbeelden, de hoofddoekjespolitie patrouilleert op straat, maar Marjane maakt er het beste van en luistert stiekem naar Iron Maiden en Abba.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Persepolis
Frankrijk, 2007, zwart/wit, Engels gesproken
Productie: Xavier Rigault, Marc-Antoine Robert
Regie & scenario: Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud, gebaseerd op de gelijknamige roman van Satrapi
Montage: Stéphane Roche
Art direction: Marc Jousset
Geluid: Thierry Lebon
Muziek: Olivier Bernet
Met de stemmen van: Gena Rowlands, Sean Penn, Iggy Pop
Speelduur: 95 minuten

11 nov 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.