Rsd wo 20 mrt 2002 Pauline & Paulette - Lieven Debrauwer
BoZ zo 17 & di 19 mrt 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het kan raar lopen. Aanvankelijk hadden Belgische distributeurs weinig belangstelling voor Pauline en Paulette, een film van de jonge regisseur Lieven Debrauwer. Toen de film dan toch werd uitgebracht, waren de reacties lovend. Pauline en Paulette won vele nationale prijzen. Tevens zal de film voor BelgiŽ meedingen naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De lof is op z'n plaats, want Pauline en Paulette is een bijzondere film, die het niet moet hebben van technische hoogstandjes, maar wel opvalt door prachtig acteerwerk en een sprookjesachtige sfeer.

Vier zussen op leeftijd staan centraal in deze film. Pauline (een mooie rol van Dora van der Groen), is 66 jaar, maar geestelijk niet ouder dan een jaar of drie. Ze woont bij haar zus Martha, maar als die komt te overlijden wordt Pauline een probleem. De andere zussen, Paulette (Ann Petersen) en Cecile, zitten niet op hun simpele zus te wachten. Toch zou Pauline dolgraag willen wonen bij Paulette, in haar kitscherige huis en winkel, roze en rood, met frutsels en prullen.

Pauline en Paulette is een warme film geworden zonder vals sentiment. Regisseur Debrauwer schreef het scenario speciaal voor de actrices Dora van der Groen en Ann Petersen en dat is te zien: de relatie tussen de bejaarde zussen wordt op prachtige wijze in beeld gebracht.

Internet Movie DataBase
Parool
Trouw
Humo
NRC Handelsblad; interview
de Filmkrant

Pauline & Paulette
België, 2001
Productie: Dominique Janne
Regie en scenario: Lieven Debrauwer
Camera: Michel van Laer
Montage: Philippe Ravoet
Muziek: Frédéric Devreese
Met: Dora van der Groen, Ann Petersen, Rosemarie Bergmans, Julienne de Bruyn, Idwig Stéphane
Kleur, 74 minuten
Distributie: A-Film Distribution
Kijkwijzer: AL

27 jan 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.