Rsd wo 1 feb; wo 19 jul 2006

Paradise Now - Hany Abu-Assad

BoZ di 31 jan; ma 17 jul 2006
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


De meest besproken en gelauwerde Nederlandse film van afgelopen jaar, winnaar van de Golden Globe, het Gouden Kalf voor beste film, wie weet binnenkort een Oscar namens Palestina, het geboorteland van de regisseur waar Paradise Now zich afspeelt. We volgen in deze prachtige film twee jonge mannen, Said en Khaled, die een saai, voortkabbelend bestaan leiden. Alles lijkt alledaags en gewoon. Enige is alleen dat de twee uitverkoren zijn om martelaar te worden door zich in Tel Aviv op gaan te blazen. Ze spreken hun afscheidsboodschappen in en gaan op reis. Dan sluipt de twijfel toe.

Paradise Now probeert niet te moraliseren, maar puur te registreren zonder stelling in te nemen of te verklaren. Het zou gemakkelijk om zich uit te spreken voor de doelen en tegen de middelen van Palestijnse verzet, maar Abu-Assad doet iets interessanters. Hij toont het gewone leven van die gevreesde daders, en lijkt daarmee meer een psychologische thriller in een beladen context dan een politiek statement gemaakt te maken. Het leverde hem felle kritiek op van beide strijdende partijen, omdat hij terroristen als gewone mensen neerzet. Het gevolg van de aanpak is wel dat Abu-Assad een indrukwekkend staaltje pure, en waarschijnlijk erg realistische cinema neerzet, waarin zelfs plaats is voor humor.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Paradise Now
Nederland/Duitsland/Frankrijk, 2004
Regie: Hany Abu-Assad
Producent: Bero Beyer, Peter Hermann, Gerhard Meixner, Hengameh Panahi, Amir Harel
Scenario: Hany Abu-Assad, Bero Beyer
Muziek: Jina Sumedi
Camera: Antoine Héberlé
Montage: Sander Vos
Met: Kais Nashef, Ali Suliman, Lubna Azabal, Amer Hlehel
Kleur, 90 minuten
Distributie: 1 More Film

15 jun 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.