Pane e tulipani - Silvio Soldini
BoZ di 16 sept 2008
Grote Markt
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2008
Scores 2007
Scores 2006

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Dinsdag 16 september nodigt filmclub Cinema Paradiso u uit voor een gratis openluchtvoorstelling op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Hoog en droog op de overdekte tribune van Baselius kunt u genieten van een hartverwarmende film Pane e Tulipani.

Liefhebbende en zorgende moeder Rosalba wordt tijdens een busreisje achtergelaten bij een wegrestaurant. En niemand van haar gezin die het doorheeft! Rosalba voelt zich beledigd en besluit op eigen kracht verder te gaan. Al liftend bereikt ze VenetiŽ, de stad van haar dromen, en daar strijkt ze neer. Mimmo, haar drukbezette echtgenoot, is razend en ziet zijn geprogrammeerde leventje veranderen in een ware puinhoop.

Film op de Markt wordt u aangeboden door: Filmclub Cinema Paradiso, Bioscoop Cinem’Actueel, Gemeente Bergen op Zoom, Stichting de Vierschaar, Ben de Groot Audiovisuals, Relight Productions B.V., IDAK Pro Audio & Light, Stichting Decorbouw Groot Arsenaal, Stichting TOB en Novadic-Kentron.

 

[tekst bij voorstellingen in 2001]

Pane e tulipani (Brood en tulpen) zal uw vakantiegevoel laten terugkeren. Deze romantische komedie is erg succesvol in het alternatieve circuit en werd bekroond met negen Italiaanse Oscars (zogeheten David di Donatello’s) voor onder andere beste film, beste regisseur, beste acteur en beste actrice.

Tijdens een busreisje wordt Rosalba, een 40-jarige huisvrouw uit Pescara, achtergelaten in een wegrestaurant. Noch haar man, noch haar twee kinderen merken dat ze zich niet bij het reisgezelschap gevoegd heeft. Rosalba voelt zich beledigd en beslist alleen naar huis terug te keren. Al liftend bereikt ze VenetiŽ, de stad van haar dromen. Ze schrijft haar man Mimmo dat ze een korte vakantie zal nemen en gauw terug naar huis zal komen. Mimmo, een drukke zakenman, is razend en ziet zijn geprogrammeerde leventje veranderen in een ware puinhoop.

Pane et tulipani is een hartverwarmende, luchtige film over een sympathieke huisvrouw, het gemiste geluk en haar poging om dat geluk alsnog te vinden. Ook al is de tango evenals Bruno Ganz niet Italiaans, de Italiaanse visie op het leven staat voorop. Pane e tulipani is misschien niet zo goed als een echte vakantie in ItaliŽ, maar komt er wel dichtbij in de buurt.


Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
Cinema.nl

Pane e tulipani
ItaliŽ, 2000
Productie: Daniele Maggioni
Regie: Silvio Soldini
Scenario: Diriana Leondeff & Silvio Soldini
Camera: Luca Bigazzi
Muziek: Giovanni Venosta
Met: Licia Maglietta, Bruna Ganz, Marina Massironi, Giuseppe Batiston
Kleur, 105 minuten

16 aug 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Cinema Paradiso.
Copyright ©2008 Cinema Paradiso