Rsd do 20 apr 2000 Os mutantes - Teresa Villaverde
BoZ di 25 apr 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Vorige maand hebben we Julio Medem in de schijnwerper gezet, deze maand is het de beurt aan een andere belangrijke filmmaker van het Iberische schiereiland, de Portugese Teresa Villaverde. Radbout Lucassen, filmdocent van stichting MEI, komt deze keer in Roosendaal vertellen over haar films. Naast Os mutantes draaien we nog TrÍs Irmaos, waarover meer in het volgende blaadje.

Os mutantes gaat over zwerfkinderen in Lissabon. We volgen twee jongens en een meisje. Jong als ze zijn blijken ze al onherstelbaar beschadigd door hun ervaringen. Ze hebben nooit rust en kunnen nergens aarden. In het eerste deel van de film staat hun gedrag centraal. De dagelijkse beslommeringen, steeds weer weglopen, het onvermogen zich aan te passen en het wanhopige zoeken naar enig geluk. In het tweede deel komen we meer over de achtergronden van de kinderen te weten, als Pedro aanklopt bij een maatschappelijk werker en de zwangere Andreia bij haar labiele moeder. Daarbij wordt pijnlijk duidelijk hoe de ellende van generatie op generatie doorgegeven wordt.

Os mutantes is een film waarbij die niemand onbewogen zal kunnen bekijken. Dat komt deels door het tragische verhaal, maar vooral ook door het fantastische acteren door merendeels echte zwerfkinderen. Voeg daarbij nog de buitengewoon krachtige beeldtaal van Villaverde, en de onontkoombaarheid van de film is verklaard. In Portugal was Os mutantes aanleiding tot een omvangrijk debat en kamervragen over de situatie van de zwerfkinderen

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Os mutantes
Portugal/Frankrijk, 1998
Productie: Jacques Bidou
Regie en scenario: Teresa Villaverde
Camera: Acŗcio De Almeida
Montage: Andree Davanture
Geluid: Vasco Pimentel en Joel Rangon
Art direction: Sergio Costa
Met: Ana Moreira, Alexandre Pinto, Nelson Valera, Helder Travares
Kleur, 115 minuten
Distributie: Cinemien

26 februari 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.