Rsd do 9 sept 2004 Osama - Siddiq Barmak
BoZ zo 12, ma 13 sept
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Van sommige films krijg je een steen in je buik. Dit is zo'n film. Een huishouden van drie vrouwen: oma, moeder en een 12-jarige dochter. Geen man (meer) in huis. Aan de macht zijn de Taliban, die vrouwen verbieden aan het openbare leven deel te nemen, als ze niet door een mannelijk familielid worden begeleid. Ten einde raad - want er moet toch eten op tafel komen - besluiten de vrouwen de haren van het jonge meisje af te knippen en haar als jongen te verkleden. Osama wordt ze genoemd. Iedere stap die ze buiten zet, is levensgevaarlijk, want bij ontdekking dreigt de dood.

Regisseur Barmak studeerde in de jaren tachtig aan de Moskouse filmacademie en sloot zich in 1978 aan bij de anti-Russische guerillabeweging van krijgsheer Masoud. In zijn diensttijd maakte hij propagandadocumentaires. Onder de Taliban vluchtte hij naar Pakistan. Deze debuutfilm is de eerste Afghaanse productie na de val van het regime. De bekende Iraanse filmmaker Mohsen Makhbalmaf steunde Barmak op financieel en technisch gebied.

De kleurrijke beelden staan in schril contrast met het grimmige leven onder de godsdienstterreur. De verplichte dracht van de burqa, armoede, honger en werkeloosheid, het ronselen voor trainingskampen en de religieuze opvoeding: het komt allemaal voorbij. Een film om lang te onthouden.

Aanvullende informatie van Amnesty International:
De Roosendaalse werkgroep van Amnesty International is bij de film aanwezig. Amnesty voert twee jaar lang intensief actie om geweld tegen vrouwen wereldwijd de kop in te drukken. Overal ter wereld worden vrouwen geslagen, verkracht, verminkt en gedood. Dit gebeurt thuis, in de woongemeenschap, op politiebureaus en in gevangenissen. In tijden van oorlog en vrede, in rijke en arme samenlevingen, in alle culturen. Daders worden vaak niet bestraft. Veel regeringen weigeren er iets tegen te doen. Al die gevallen van geweld tegen vrouwen zijn geen incidenten. Geweld tegen vrouwen raakt iedereen.

Voor of na de film kunt u de petitielijst ondertekenen, die de regeringsleiders oproept om een einde te maken aan geweld tegen vrouwen.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmfestival Rotterdam
Filmkrant

Osama
Afghanistan/Japan/Ierland, 2003
Productie: Siddiq Barmak, Julia Fraser, Julie LeBrocquy, Makoto Ueda
Regie, scenario en montage: Siddiq Barmak
Camera: Ebrahim Ghafori
Muziek: Mohammad Reza Darvishi
Met: Marina Golbahari, Arif Herati, Zubaida Sahar
Distributie: A-Film

6 juli 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.