Rsd wo 12 apr 2000 O primeiro dia - Walter Salles & Daniela Thomas
BoZ di 11 apr 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


In Central do Brasil zagen we een ongehuwde, gepensioneerde lerares, die zich ontfermt over een jongetje. Met hem gaat ze op zoek naar zijn vader in de binnenlanden van Brazilië. In allerlei subtiele scènes en met veel humor en ontroering liet Walter Salles twee tegenovergestelde werelden naar elkaar toe groeien. Ook nu brengt hij zijn personages met veel liefde in beeld en toont tegelijkertijd de verschillen tussen hen. Ook draait de film weer om twee mensen, die elkaar per toeval tegen het lijf lopen.

In de stad Rio de Janeiro, waar arm en rijk ieder een deel van de stad bewonen, ontsnapt João uit de gevangenis. Al snel wordt hij op de hielen gezeten en vluchtend door nauwe straten belandt hij op het dak van een appartementencomplex. Tegelijkertijd wordt Maria, aan de rijke zijde van de stad, verlaten door haar man. Als ze 's avonds de wanhoop nabij is, neemt ze een beslissing: ze vertrekt met een fles champagne naar het plat dak van het appartementencomplex. Op de laatste dag van de eeuw ontmoeten zo twee verschillende mensen elkaar.

Met sterke beelden schetst Salles de wereld als een droevige droom, waarin steeds meer mensen, ondanks ongelimiteerde mogelijkheden, eenzaam zijn. O primeiro dia (De eerste dag) is wederom een prachtige film, die tot nadenken stemt.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

O primeiro dia
Brazilië/Frankrijk, 1999
Productie: Walter Salles, José Avellar
Regie: Walter Salles, Daniela Thomas
Scenario: Walter Salles, Daniela Thomas, João Emanuel Carneiro
Camera: Walter Carvalho
Montage: Felipe Lacerda, Ton Heron de Alencar, Cristino Maciel
Art direction: Carla Café
Muziek: Antônio Pinto, Eduardo Bid, Nana Vasconcellos
Met: Fernanda Torres, Luiz Carlos Vasconcelos, Matheus Nachtergaele
Kleur, 76 minuten
Distributie: Cinemien

7 maart 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.