Rsd wo 16 feb 2000 The Opposite of Sex - Don Roos  
BoZ ma 14 feb 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Christina Ricci is een venijnig dametje. Terroriseerde ze in Addams Family Values als Wednesday een kinderzomerkamp, in The Ice Storm van Ang Lee (s)experimenteert ze met haar buurjongetjes met een rubberen Nixonmasker op. In The Opposite of Sex, de debuutfilm van scenarioschrijver Don Roos, is ze de spil van een wrange en tegelijkertijd geestige geschiedenis. Van begin tot einde scheldt ze op de personages, het scenario en de film als geheel.

Ricci speelt de 16-jarige bitch Deedee (een verwijzing naar haar bh-maat?), die lak heeft aan het leven. "Denk maar niet dat ik uiteindelijk een gouden hart blijk te hebben", waarschuwt ze ons. Al in de beginscène maakt ze amok op de begrafenis van haar stiefvader en smijtstoelen in zijn open graf. Verhit verlaat ze haar moeder om in te trekkken bij haar halfbroer Martin, een homoseksuele leraar, wiens leven ze aan scherven gooit.

Net als Todd Solondsz in Happiness laat Don Roos een seksueel slagveld zien waar je vaak pijnlijk om moet lachen. Eveneens valt hij de politieke correctheid aan. Het tegenovergestelde van seks is liefde, aldus de kalenderwijsheid. Deedee demonstreert echter met veel flair dat seks een probaat middel is om een doel te bereiken. Voor haar verfrissende en tevens genadeloze rol kreeg ze een Golden Globe-nominatie. 

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

The opposite of sex
Verenigde Staten, 1998
Productie: Michael Besman en David Kirkpatrick
Regie en scenario: Don Roos
Camera: Hubert Taczanowski
Montage: David Codron
Art direction: Michael Paul Clausen
Muziek: Mason Daring
Met: Christina Ricci, Martin Donovan, Lisa Kudrow, Lyle Lovett
Kleur, 105 minuten
Distributie: Buena Vista

6 januari 2000.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 2000 Filmhuis Roosendaal.