Rsd wo 30 nov 2005 Omagh - Pete Travis
BoZ ma 28, di 29 nov 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Op 15 augustus 1998 plaatsen leden van de Real IRA een autobom midden in het centrum van het Noord-Ierse stadje Omagh. Ondertussen maken we kennis met de Gallaghers, een hecht gezin, waarvan zoon Aidan nog even een spijkerbroek gaat kopen in de stad en onderweg zijn zus zal ontmoeten om de laatste paar boodschappen te doen. Die spijkerbroek zal de jonge Aidan fataal worden. Bij de politie komt telefonisch een bommelding binnen, met een vage omschrijving van de locatie van de autobom. Een winkelstraat wordt afgezet en het publiek wordt van de plaats weggeleid. De hieropvolgende scènes zijn niet om aan te zien: we weten waar de bom tikt en moeten lijdend toezien hoe de verkeerde straat wordt afgezet en de winkelende mensen (onder wie Aidan en een bus vol Italiaanse scholieren) richting de auto worden gedreven. Er vallen 29 doden en rond de tweehonderd gewonden.

Omagh is een rauwe semi-documentaire (in de stijl van Bloody Sunday uit 2002) die na de bomaanslag de nabestaanden van de slachtoffers volgt en in het bijzonder Michael Gallagher (Gerard McSorley) in de strijd met politie, justitie en Sinn Féin. Afgelopen september, een jaar na de release van de film, werd eindelijk een verdachte veroordeeld. Meer achtergronden op de website news.bbc.co.uk.

Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Omagh
Groot-Brittannië, 2004
Productie: Ed Guiney
Regie: Pete Travis
Scenario: Paul Greengrass, Guy Hibbirt
Camera: Don Gilligan
Montage: Clive Barrett
Art direction: David Wilson
Met: Gerard McSorley, Michele Forbes, Brenda Fricker, Stuart Graham
Kleur, 106 minuten
Distributie: A-Film

8 nov 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.