Rsd do 16 mei 2002 Olivetti 82 - Rudi Van den Bossche
BoZ ma 20 mei 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Van oorsprong is Olivetti 82 een theatermonoloog, die twee seizoenen lang succesvol vertolkt werd op de planken in Vlaanderen en Nederland. Op de achterflap van de later verschenen, gelijknamige roman staat de anekdote dat een meisje na het zien van de monoloog in tranen uitbarstte en snikte dat wat ze net gezien had het leven zťlf was. Ook Rudi Van Den Bossche was weg van het stuk en bekeek het een keer of vijf. Ruim zes jaar later levert hij een aangrijpend mooie film af: een grote film over kleine mensen, zoals hij zelf zegt.

Een man wordt door de politie ondervraagd, als hoofdverdachte in een moordzaak. Zelf begrijpt hij niet waarom hij werd opgepakt. Hij weigert koppig elke medewerking. Omdat de verdachte, Bernard Van de Wiele, een schrijver is, komt een van de politie-inspecteurs op het idee om hem een schrijfmachine te brengen: een Olivetti 82. Zijn ondervragers hopen dat hij op die manier zijn verhaal kwijtwil. Bernard, schitterend vertolkt door Dirk Roofthooft, begint zijn schrijnende levensverhaal: een lange zoektocht naar liefde en geborgenheid.

"Debuterend regisseur Rudi Van Den Bossche heeft het bittere verhaal, naar een toneeltekst van Eriek Verpale, op beheerste wijze verfilmd. De acteurs, Dirk Roofthooft voorop, leveren solide prestaties. De opbouw - een raamvertelling met flashbacks in chronologische volgorde - leidt keurig tot een verrassende ontknoping." (de Volkskrant)

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Parool
Humo
De Volkskrant
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Olivetti 82
België/Nederland, 2001
Productie: Antonino Lombardo, Marc Barry, Ilana Netty, Rein Boumans
Regie: Rudi Van den Bossche
Scenario: Ilse Somers, Rudi Van den Bossche
Camera: Richard van Oosterhout, Goert Giltaij
Montage: Ludo Troch
Art direction: Jean-Paul van Calster, Johan van Essche
Muziek: Wim de Wilde
Met: Dirk Roofthooft, Hilde Heijnen, Hans de Munter, Peter Gorissen, Ingrid de Vos, Rifka Lodeizen, Gijs Scholten van Aschat
Kleur, 88 minuten
Distributie: C-Films Distribution
Kijkwijzer: AL

6 april 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.