Rsd do 4 nov 99 Of Freaks and Men - Alexej Balabanov  
BoZ ma 8 nov 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film   

 


Alexej Balabanov is een van de bekendste Russische regisseurs van dit moment. In 1997 brak hij door met de gangsterfilm Brat (Broer). Of Freaks and Men is heel anders. Het is een zwarte komedie vol menselijke passies, in Cannes bekroond met de prijs voor beste regisseur. Voorwaar een buitenkansje, deze avant-première.

Spoorweg-ingenieur Radlov begint na de dood van zijn vrouw een verhouding met zijn bediende Grunya, tot ontsteltenis van zijn dromerige dochter Lisa. Zij verdenkt Grunya ervan ook een liaison te hebben met Johan, een louche distributeur van pornografie. Johan probeert niet alleen in haar familie te infrilteren, maar ook in die van dokter Stasov, die een Siamese tweeling heeft geadopteerd. Johan wil deze 'freaks' exploiteren als zangduo.

Of Freaks and Men speelt zich af in het decadente St. Petersburg aan het begin van deze eeuw. De stijl verwijst dan ook naar de zwijgende film en de fotografie uit die tijd. Daarnaast levert Balabanov subtiel kritiek op de maffiose, Russische samenleving. Hij had dan ook de maffia nodig om de straten voor het filmen leeg te krijgen.

IMDb
Internationaal Filmfestival Rotterdam

Of Freaks and Men
Rusland
, 1998
Regie en scenario: Alexej Balabanov
Productie: Celluloid Dreams (St. Petersburg)
Camera: Sergej Astachov
Montage: Marina Lipartia
Met: Sergej Makovetski, Dinara Droukarova, Victor Souchoroukov e.a.
Kleur, 93 minuten

28 september 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.