Rsd do 29 mrt & wo 4 apr 2001 O Brother, Where Art Thou? - Gebr. Coen
BoZ ma 2 & di 3 april 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Mensen die Barton Fink, Fargo en The Big Lebowski kunnen waarderen, moeten naar O Brother, Where Art Thou? Het is de achtste speelfilm van de broertjes Joel en Ethan Coen, die een patent hebben op een krankzinnige fantasie. O Brother, een slapstickachtige musical die losjes gebaseerd is op de Odyssee van Homeros, zit bomvol sublieme onzin, quasi-levenswijsheden en bluesmuziek die perfect past bij de nostalgische, okerkleurige beelden.

Centraal staan de wilde avonturen van drie ontsnapte, aan elkaar geketende gevangenen in het diepe zuiden van Amerika in de jaren dertig. Het gaat om de topacteurs George Clooney (vermomd als Clarke Gable met de naam Ulysses), John Turturro en Tim Blake Nelson. Zij krijgen van een blinde profeet te horen dat "ze een fortuin zullen vinden, alleen niet het fortuin dat ze zoeken". Op hun zoektocht ontmoeten ze Homerische figuren als een eenogige, louche bijbelverkoper (John Goodman, nu op dreef als cycloop) en drie beeldschone sirenen die een van hen in een kikker verandert. Ulysses’ vrouw Penny (Holly Hunter) staat op het punt te hertrouwen.

De titel is ontleend aan Preston Sturges' satire Sullivan's travels (1941), waarin een filmregisseur van flauwe komedies ervan droomt ooit een serieus sociaal drama te regisseren met de naam O Brother, Where Art Thou? De Volkskrant over de Coens-film: "Het is een feest voor oog en oor, een roadmovie die van de ene naar de andere vermakelijke scène hobbelt."

Internet Movie Database
Filmkrant
NRC
Parool
Telegraaf
Volkskrant
O Brother, Where Art Thou? -- The Official Website

O Brother, where art Thou?
Verenigde Staten, 2000
Productie: Ethan Coen
Regie: Joel Coen
Scenario: Ethan Coen en Joel Coen
Camera: Roger Deakins
Montage: Roderick Jaynes, Tricia Cooke
Art direction: Dennis Gassner
Muziek: T Bone Burnett
Met: George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson, John Goodman, Holly Hunter, Charles Durning
Kleur, 106 minuten
Distributie: UIP

29 januari 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.