Rsd do 25 maart 2004 Oasis - Lee Chang-dong
BoZ ma 29 maart
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Als Jong-Du uit de gevangenis komt wordt hij niet erg hartelijk ontvangen door zijn familie. Hij is niet bepaald het meest handige type, eerder nogal simpel, en gaat op bezoek bij de nabestaanden van het ongeluk waarvoor hij in de gevangenis zat. Hij treft de zoon van het slachtoffer, die net aan het verhuizen is. Deze man zit opgescheept met zijn spastische zus, Gong-Ju, die hij liever kwijt dan rijk is. Jong-Du voelt zich wel aangetrokken tot dit onverstaanbare, zwaar gehandicapte meisje. Dat uit zich eerst ombeholpen in een soort aanranding, maar leidt uiteindelijk tot een bijzondere relatie. De omgeving snapt daar helemaal niks van.

Lee is een grote naam in zijn land. Beroemd als romanschrijver, filmmaker en nu minister van cultuur. Oasis was een enorm succes in eigen land, en won vele prijzen bij het filmfestival van VenetiŽ. Het is dan ook een bijzonder warme, unieke film die velen aan zal spreken. De jonge actrice Moon So-ri levert een ongelofelijke prestatie in haar zeer natuurgetrouw overkomende verkramping. Ervaring in het werken met geestelijk gehandicapten kwam haar goed van pas. Films over gehandicapten hebben vaak iets kunstmatigs. Daar is hier geen sprake van. Een indrukwekkende, diep-menselijke film die niemand mag missen.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

Oasis
Zuid-Korea, 2002
Productie: Myung Kaynam
Regie en scenario: Lee Chang-dong
Camera: Choi Young-taek
Montage: Kim Hyun
Art direction: Shin Jum-hui
Muziek: Lee Jae-jin
Met: Sol Kyung-gu, Moon So-ri, Ahn Nae-sang, Ryoo Seung-wan
Kleur, 132 minuten
Distributie: Bright Angel

11 februari 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.