Rsd wo 23 jan & wo 7 aug 2002 Nynke - Pieter Verhoeff
BoZ zo 20 & di 22 jan & di 6 aug 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Nynke is het biografische portret dat Pieter Verhoef maakte over de Friese kinderboekenschrijfster en vertaalster Nynke van Hichtum, pseudoniem van Sjoukje Bokma de Boer. De film kreeg twee Gouden Kalveren: voor beste film en beste actrice. Daarnaast dingt Nynke mee naar de Oscar voor beste buitenlandse film.

De intellectuele en ambitieuze Sjoukje (een prachtige rol van "Poolse bruid" Monic Hendrickx) valt voor de charmante rechtenstudent en dichter Pieter Jelles Troelstra. Ze delen een passie voor literatuur, poŽzie en Friese cultuur. Niets lijkt een gelukkig huwelijk in de weg te staan, waarin plaats is voor harmonie en wederzijds respect. De eerste huwelijksjaren verlopen inderdaad idyllisch. Maar als Pieter Jelles een van de voormannen van de arbeidersbeweging wordt, moet Sjoukje zich schikken in de rol van de thuiszittende echtgenote en dienstbare moeder. Geplaagd door een zwakke gezondheid en armoede, door velen maatschappelijk verguisd en met zichzelf in conflict, raakt ze steeds meer in een isolement.

Nynke is een film over de strijd tussen moederschap en ambitie, tussen zelfopoffering en onafhankelijkheid. Het historische kader wordt gevormd door de industriŽle revolutie, de opkomst van het socialisme en het feminisme versus de benauwde opvatting over vrouwen in die tijd. Het camerawerk van Paul van den Bos zorgt voor een bijna on-Nederlandse sfeer met prachtige landschapstaferelen. De kostumering is perfect. Meer dan 200.000 bezoekers gingen u voor. Aanbevolen!

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
Trouw
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Filmkrant

Nynke
Nederland, 2001
Regie en scenario: Pieter Verhoeff
Productie: Hans de Weers, Hans de Wolf
Camera: Paul van den Bos
Montage: Mario Steenbergen
Art direction: Anne Wintering
Muziek: Cees Bijlstra
Met: Monique Hendrickx, Jeroen Willems, Peter Tuinman, Rients Gratema, Carine Crutzen e.a.
Kleur, 110 minuten
Distributie: UIP
Kijkwijzer: 12

8 december 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.