Rsd wo 20 dec 2000 Not one less - Zhang Yimou
BoZ di 19 dec 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De Chinese regisseur Zhang Yimou is een oude bekende. We hebben al veel schitterende films van hem vertoond, zoals Het rode korenveld (zijn debuut), Raise The Red Lantern en The Story Of Qiu Ju. Nu is zijn ontroerende film Not One Less aan de beurt, die zich net als Qui Ju afspeelt op het Chinese platteland. Alleen vertolken dit keer louter amateurs de rollen, wat wonderwel uitpakt.

De onderwijzer van een arm Chinees dorpje gaat voor een maand weg om voor zijn zieke moeder te zorgen. Bij gebrek aan beter stelt de burgemeester het 13-jarige meisje Wei als zijn vervanger aan. Er is ťťn maar: als een leerling van school gaat, kan Wei naar haar centen fluiten. Het meisje heeft de grootste moeite om de kinderen in toom te houden, vooral de ondeugende Huike. Wanneer Huike niet meer op school verschijnt, ontdekt Wei dat hij naar de stad is vertrokken om geld te verdienen voor zijn familie. Wei stelt dan alles in het werk om het jochie terug te vinden, waarbij menig kijker een traantje zal laten.

Met Not One Less geeft Zhang Yimou een prachtig, onopgesmukt beeld van het dorpse, armoedige China, waarbij hij het sentiment en komische situaties niet schuwt. Niet voor niets won deze film de Gouden Leeuw op het filmfestival van VenetiŽ.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Not one less (Yi ge dou bu neng shao)
China, 1999
Productie: Zhao Yu
Regie: Zhang Yimou
Scenario: Shi Xiangsheng
Camera: Hou Yong
Montage: Zhai Ru
Geluid: Wu Lala
Muziek: San Bao
Met: Wei Minzhi, Zhang Huike, Tian Zhenda, Gao Enman
Kleur, 106 minuten
Distributie: Columbia Tri-Star Films

4 november 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.