Rsd do 30 mei 2002 No Man's Land - Danis Tanovic
BoZ ma 3 juni 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Oorlog is absurd, zoveel maken films wel duidelijk. Apocalypse Now, The Thin Red Line, noem maar op. No Man's land is de tragikomische Bosnische variant, en daarbij staan niet de bommen, granaten en bloederige taferelen centraal. Regisseur Danis Tanovic zegt: "Het is typisch Bosnisch om de wereld met een bepaalde ironie te aanschouwen." Ze hebben het nodig, het is een zeer eigen manier om te overleven.

Tanovic zag de oorlog tussen BosniŽ en ServiŽ als cameraman voor het Bosnische leger van zeer nabij. De waanzin van wat hij meemaakte, verwerkte hij in zijn eerste speelfilm. In een patstelling in het niemandsland tussen de frontlinies komen de BosniŽr Ciki en de ServiŽr Nino al bekvechtend vast te zitten. Een doodgewaande soldaat ligt plat op zijn rug op een landmijn. Hij moet doodstil blijven liggen, anders ontploft de mijn. Rond dit absurde tafereel lopen dan nog de journalisten en blauwhelmen ('smurfen') rond. "Parlez vous franÁais?", vragen ze continu.

Alle partijen worden op burleske wijze te kakken gezet. Incompetentie is de universele standaard op alle niveaus, met het cynisme van de wereldpolitiek voorop. De publieksfavoriet van het Internationaal Filmfestival Rotterdam en winnaar van de Oscar voor beste buitenlandse film is in deze speelweek ook bij onze collega's van Fidei et Arti in Oudenbosch te zien.

OfficiŽle homepage VS
OfficiŽle homepage Frankrijk
Internet Movie DataBase
Parool
Trouw
De Volkskrant
NRC Handelsblad
de Filmkrant

No man's land
Frankrijk/ België/ Slovenië/ Engeland/ Italië/ Nederland, 2001
Productie: Frédérique Dumas-Zajdela
Regie en scenario: Danis Tanovic
Camera: Walther Vanden Ende Smit, Menno Westendorp, Bert Pot
Montage: Francesca Calvelli
Art direction: Dusko Milavec
Muziek: Danis Tanovic
Met: Branko Djuric, Rene Bitorajac, Filip Sovagovic, Georges Siatidis, Katrin Cartlidge
Kleur, 108 minuten
Distributie: Contact Film
Kijkwijzer: 12

8 mei 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.