Rsd do 18 mrt 2004 Nói Albinói - Dagur Kári
BoZ di 23 mrt
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


De 17-jarige Nói zit niet lekker in zijn vel. Hij komt moeilijk zijn bed uit en spijbelt meer dan dat hij op school zit. Van thuis moet hij het niet hebben: zijn vader drinkt en hij woont bij zijn oma, die haar luchtbuks leegschiet om hem te wekken. Bovendien staat het huis in een afgelegen dorpje, aan de voet van een grote besneeuwde berg in het vrieskoude IJsland, waar werkelijk niets te doen is. Het liefst zou Noí deze dooie boel ontvluchten. Natuurlijk met het meisje Iris van de benzinepomp op wie hij verliefd is.

Nói Albinói (Nói de albino) is het sterke regiedebuut van Dagur Kári. Om zijn verhaal over een jonge, dromerige dwarsligger uit de doeken te doen, gebruikte de IJslandse regisseur verschillende stijlen, waarbij hij veel aandacht heeft voor details. Soms lijkt deze oogstrelende film op een sprookje, dan weer op een zwarte komedie, een slapstick of een serieuze tragedie. Daarbij wordt Nói prima vertolkt door acteur Tómas Lemarquis. En natuurlijk speelt ook muziek een rol. Regisseur Kári nam met zijn band Slowblow de soundtrack op. Leuk is dat Nói Albinoí vorig jaar in wereldpremiére ging op het filmfestival in 'ons eigen' Rotterdam. Daar werd hij door de jongerenjury bekroond met de MovieZone Award (beste jeugdfilm).

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

Nói Albinói
IJsland/Denemarken/Engeland/Duitsland, 2003
Productie: Philippe Bober en Kim Magnusson
Scenario en regie: Dagur Kári
Camera: Rasmus Videbaek
Montage: Daniel Dencik
Art direction: Jón Steinar Ragnarsson
Muziek: Slowblow
Met: Tómas Lemarquis, Thröstur Leó Gunnarsson en Elín Hansdóttir
Kleur, 90 minuten
Distributie: Filmmuseum

11 februari 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.