Rsd wo 6 juli 2005 Nobody Knows - Hirokazu Koreeda
BoZ zo 3, di 5 juli 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


De film Nobody Knows (Dare mo shiranai) is gebaseerd op een krantenbericht dat Japan halverwege de jaren tachtig schokte. Een moeder vertrekt met de noorderzon en laat haar vier kinderen achter in een appartementje. Ze moeten zichzelf maar bedruipen.

De moeder, gespeeld door een Japanse popster, verdwijnt niet van de ene op de andere dag. Haar oudste zoon Akira voelt langzaam de grond onder zijn voeten wegzakken als ze steeds langer wegblijft. Waarom ma uiteindelijk vertrekt, wordt niet duidelijk. Akira houdt zich met zijn broertjes en zusjes dapper staande. Hij kookt, doet boodschappen, betaalt de rekeningen, totdat er geen geld meer is en de situatie steeds nijpender wordt.

Met Knobody Knows bewijst regisseur Hirokazu Koreeda hoe mooi en puur film kan zijn. Als een vlieg aan de muur registreert hij het overlevingsverhaal van de kinderen, nauwelijks gebruikmakend van dialogen. Een enkel beeld, zoals de kleren van de kinderen die steeds valer worden, zegt meer dan duizend woorden. Nobody Knows maakte dit jaar veel indruk in Rotterdam en vorig jaar in Cannes. Zo werd de acteur die Akira speelt, bekroond.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Nobody Knows
Japan 2004
Regisseur: Hirokazu Kore-eda
Speelduur: 141 minuten
Acteurs: Yagira YŻya, Kitaura Ayu, Kimura Hiei, Shimizu Momoko

16 mei 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.