Rsd do 18 jan 2001 Nettoyage à sec - Anne Fontain
BoZ ma 22 jan 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


In het provinciestadje Belfort brengt een groep bevriende winkeliers een bezoek aan de nachtclub La Nuit des Temps. Onder de aanwezigen zijn Jean-Marie (Charles Berling, o.a. Ridicule en Nelly et Monsieur Arnaud) en zijn vrouw Nicole (Miou Miou, o.a. Le Huitième Jour). Zij zijn vijftien jaar getrouwd en leiden een zwaar en eentonig bestaan in hun stomerij in het centrum van Belfort. Het verwijderen van andermans vlekken beheerst hun leven. Nooit gaan ze uit. Nooit hebben ze vakantie.

Die avond neemt hun leven een drastische wending. Op het toneel van de nachtclub verschijnt een jongeman, die samen met zijn zus een travestieact opvoert. Hij is zeer aantrekkelijk. Zowel Nicole als Jean-Marie raakt zichtbaar in verwarring van deze 'koninginnen van de nacht'. Wanneer broer en zus contact zoeken, laten Nicole en Jean-Marie zich gewillig, zij het enigszins onzeker, door hen meevoeren in een spel dat de sleur van hun dagelijkse bestaan doorbreekt. Overdag volop aan de slag in de stomerij, ontsnappen zij 's nachts uit het uitstekend geportretteerde kleinburgerlijke milieu, op zoek naar seksuele spanning en plezier.

De derde en meest ambitieuze film van de in Luxemburg geboren Franse regisseuse Anne Fontaine was in eigen land een verrassende hit, bekroond met een César en winnaar van de prijs voor het Beste Scenario op het festival van Venetië. Dit bewijst weer eens dat ook kleine onafhankelijke films heel succesvol kunnen zijn.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool

Nettoyage à sec
Frankrijk, 1999
Productie: Philippe Carcassonne en Alain Sarde
Regie: Anne Fontain
Scenario:
Anne Fontain en Gilles Taurand
Camera: Caroline Champettier
Montage: Luc Barnier
Muziek: Eduard Dubois
Met: Miou-Miou, Charles Berling, Stanislas Merhar, Mathilde Seigner e.a.
Kleur, 97 minuten

10 december 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.