Rsd do 7 nov 2002 The Navigators - Ken Loach
BoZ ma 11 nov 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Niemand die met de trein reist mag The Navigators missen. Ook wie met andere geprivatiseerde, voormalige overheidinstellingen te maken heeft zal veel herkennen in dit Britse staaltje hedendaagse politieke misvorming. Jarenlang vervulden de mannen in deze film collegiaal en solidair hun taak, het draaiend houden van het spoornetwerk. Maar nu moeten ze een 'mission statement' hebben, en een 'plaats op de markt veroveren'. Dat betekent het einde van veel zaken. Van collega's worden ze concurrenten, en wat eens een goed lopend bedrijf was wordt een onveilige puinhoop waarin gezond verstand een gepasseerd station is.

Ken Loach kennen we al jaren van sociaalkritische titels als Riff Raff, Ladybird Ladybird en My Name is Joe. Inmiddels 65 is hij niets van zijn kwaadheid en bevlogenheid verloren. Vroeger socialist, herkent hij zich nu het meest in de antiglobaliseringsbeweging. Het verhaal van the Navigators kwam van de inmiddels overleden ex-spoorwegman Rob Dawber. Hij bleef Loach met zijn verhaal bestoken tot de film gestalte kreeg. Als altijd houdt Loach ellende draaglijk door een flinke scheut Britse humor en warme menselijkheid.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

The navigators
Engeland, 2001
Productie: Rebecca O'Brien
Regie: Ken Loach
Scenario: Rob Dawber
Camera: Barry Ackroyd, Mike Eley
Montage: Jonathan Morris
Art direction: Martin Johnson
Met: Joe Duttine, Tom Craig, Venn Tracey, Steve Huison
Kleur, 96 minuten
Distributie: A-Film

5 oktober 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.