Rsd

wo 26 mei 2004

Nanook of the North - Robert J. Flaherty
met live muziek van André Goudbeek en het Nanook kwartet
BoZ di 25 mei 2004
di 17 mei 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Nanook of the North staat te boek als een van de oudste documentaires. Robert J. Flaherty (1884-1951) was zo gefascineerd door het harde leven van eskimo's, zoals de Inuďt toen nog heetten, dat hij het leven vastlegde van Nanook, zijn vrouw Nyla en hun kinderen aan de Hudsonbaai in Canada.

André Goudbeek, oud-lid van het Willem Breuker Collectief, componeerde een jaar of tien geleden muziek bij deze beroemde film en had veel succes met de voorstellingen van zijn 'Nanook kwartet'. Speciaal voor dit festival zijn de muzikanten en de noten weer bijeen geschraapt en opgerakeld. Hoe kouder de beelden, hoe warmer de muziek. Deze voorstelling is bij voorbaat een hoogtepunt uit het programma.

Tekst folder mei 2005, in het kader van het Jazzweekend Bergen op Zoom

Hoogtepunt van het festival Alaska Exchange van vorig jaar was Nanook of the North, voorzien van live gespeelde muziek, gecomponeerd door André Goudbeek. Wie erbij was, zal zich een fantastische avond heugen, met 9,51 de hoogst gewaardeerde voorstelling uit de geschiedenis van Cinema Paradiso. We zijn dan ook ontzettend blij dat we deze voorstelling in samenwerking met het Jazzweekend opnieuw in huis hebben. Het Nanook kwartet komt speciaal voor deze avond opnieuw bij elkaar.

De jazzmuziek van André Goudbeek (sax, basklarinet en bandoneon), Bart Maris (trompet), Remko Devroede (piano) en Kris Duerinckx (drums) is geweldig, maar de film is niet minder uniek. Deze eerste lange documentaire uit de filmgeschiedenis toont het harde leven van eskimo's aan de Hudsonbaai in Canada.

Internet Movie DataBase

Nanook of the North
VS, 1922, 79 minuten, DVD.
Regie, camera, montage, productie: Robert J. Flaherty

 

14 april 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.