Rsd wo 1 mei 2002 Mulholland Drive - David Lynch
BoZ zo 28 & di 30 apr 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Over de berg die Los Angeles in tweeŽn deelt en waar het beroemde HOLLYWOOD-teken is, kronkelt een weg: Mulholland Drive. David Lynch koos deze naam als titel voor een tv-serie die hij voor ABC zou maken. Het is uiteindelijk een speelfilm geworden, die de ene na de andere prijs wegsleepte, waaronder de regieprijs in Cannes.

David Lynch is de man van het mysterie (o.a. Blue Velvet, Lost Highway). In Mulholland Drive sleept hij je mee in een romantisch misdaadverhaal vol suspense, moord, wreedheid, dingen die niet 'kloppen', verdubbelingen, spiegels, enzovoorts. Je wordt voortdurend op het verkeerde been gezet en als je denkt dat je een logische verklaring hebt voor de merkwaardige dingen die Rita (Laura Elena Harring) en Betty (Naomi Watts) overkomen, blijkt het allemaal weer anders te zijn. Lynch heeft zo zijn eigen logica en fantasie.

Deze fascinerende film noir gaat over een brunette (Rita) en een blondine (Betty). Zij zijn stereotiep voor de klassieke film met de daarbij behorende karaktereigenschappen: de femme fatale is blond, de donkerharige tragisch. Rita lijdt aan geheugenverlies na een auto-ongeluk en Betty helpt Rita bij haar zoektocht naar haar verleden. Met een derde persoon, de louche regisseur (Justin Theroux), ontstaat een driehoek waarbinnen Lynch goochelt met schijn en werkelijkheid, verleden en toekomst. Deze vage gegevens leveren een visueel spetterende en intellectueel uitdagende film op, waarin niets is zoals het lijkt.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Parool
Trouw
De Volkskrant
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Mulholland Drive
VS/Frankrijk, 2001
Productie: Pierre Edelman
Regie en scenario: David Lynch
Camera: Peter Deming
Montage: Mary Sweeney
Art direction: Jack Fisk
Muziek: Angelo Badalamenti
Met: Naomi Watts. Laura Harring, Justin Theroux, Robert Forster, Brent Briscoe
Kleur, 154 minuten
Distributie: A-Film Distribution
Kijkwijzer: 16

6 april 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.