Rsd do 18 sept 2003 Mother and Son - Alexander Sokoerov
BoZ ma 22 sept
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2003
- Scores 2002
- Scores 2001
- Scores 2000
- Scores 1999

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Veel werk van Sokoerov wordt meer in musea dan in bioscopen vertoond. Zijn films zien er dan ook heel anders uit dan u van bioscoopfilms gewend bent; het zijn vaak meer bewegende schilderijen. Impressionistische nevels, donkere luchten, de acteurs zijn niet belangrijker dan het landschap. Mother and Son is geÔnspireerd door Romantische schilders als Caspar David Friedrich en William Turner. Met vervormende lenzen wordt een bijzondere sfeer gecreŽerd, waarin het perspectief lijkt te vervagen en de wereld als door glas bekeken wordt.

We zien een stervende moeder, verzorgd door haar zoon. Ze lijken zich ver van de bewoonde wereld te bevinden. Ze maken soms een wandeling, waarbij lange, trage shots van korenvelden en bossen getoond worden. Dialogen zijn spaarzaam. Mother and Son is te zien als een hommage aan de moederliefde, maar gaat het vertellen van een conventioneel verhaal verre te boven. Veel meer brengt Sokoerov met zijn sombere beelden een universeel gevoel over dat groter is dan woorden.

De film werd speciaal geÔmporteerd (vandaar de Engelse ondertiteling) voor het festival De Kracht van het Beeld, georganiseerd door de provincie, oftewel de Vereniging van Brabantse Filmtheaters. Het festival gaat over de raakvlakken tussen film en fotografie. Er zijn naast films tentoonstellingen in Breda, Tilburg en Eindhoven. Sokoerov staat momenteel in de belangstelling met zijn nieuwe project, The Russian Ark, de in ťťn enkele take geschoten rondleiding in de Petersburgse Hermitage, die we binnenkort ook zullen vertonen.

In een interview met de Filmkrant verwoordt Sokoerov zijn bedoeling als volgt:
"In mijn films gaat het niet om onze alledaagse manier van kijken of over onze alledaagse manier van leven. Daarom verwacht ik ook geen snelle reactie van de toeschouwers. Ik vind het zelfs bijna een beetje gevaarlijk om meteen gedachten te hebben of een bepaald oordeel te vormen. Ik bied mensen een probleem aan waar ze als een bal mee kunnen spelen en omheen kunnen draaien. Ik probeer met mijn films dit zoeken van mensen in beweging te houden. Als je nauwkeurig bekijkt welke goede kanten mijn laatste film heeft, dan zijn dat er niet zoveel. Het achterliggende idee van Mother and son is zelfs niet eens zo origineel en de dramaturgie is ook niet heel bijzonder. Maar het is zeker geen cinematografisch werk in de traditionele zin des woords, omdat de opdracht die ik mezelf bij het maken van deze film gesteld heb geheel anders is. De bedoeling is niet om iemand iets te vertellen, maar om iets aan te geven waar ik zelf in het leven mee worstel. Ik zeg als het ware tegen de toeschouwers: wat stelt het allemaal voor, mijn lieve vrienden, en help me de problemen in het leven te begrijpen."

OfficiŽle homepage
OfficiŽle homepage Sokoerov
Toelichting festival De kracht van het beeld, VBF (Word)
Brabantfilm (Vereniging Brabantse Filmtheaters), incl. twee specials over Sokoerov
Internet Movie DataBase
Filmfestival Rotterdam
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

Mother and Son
Duitsland/Rusland, 1997
Produktie: Thomas Kufus.
Regie: Alexander Sokoerov
Scenario: Juri Arabov.
Camera: Aleksei Fjodorov.
Geluid: Martin Steyer en Vladimir Persov.
Montage: Leda Semjonova.
Muziek: Mikhail Glinka.
Met: Gudrun Geyer en Aleksei Ananischnov.
Kleur, 79 minuten.

17 aug 2003 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2003 Filmhuis Roosendaal.