Rsd wo 25 sept 2002 Monster's Ball - Marc Forster
BoZ zo 22 & di 24 sept 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Iedereen die iets van de Oscaruitreiking gezien heeft dit jaar, zal zich ongetwijfeld de emotionele reactie van Halle Berry herinneren, toen zij geheel onverwachts de Oscar voor Beste vrouwelijke hoofdrol in de wacht sleepte voor haar vertolking in Monster's Ball.

De titel van de film is een oud-Engelse term voor een celfeestje, aan de vooravond van de executie van een gevangene. De gevangene die de stoel te wachten staat, is in dit geval de Afro-Amerikaan Lawrence Musgrove. Hij wordt bewaakt door Hank en zijn zoon Sonny. Hank (Billy Bob Thornton) is een racist en een toegewijde gevangenisbewaarder, maar een slechte vader. Aan de andere kant hebben we Leticia en haar dikke zoontje Tyrell. Leticia (Halle Berry), een hardwerkende serveerster, komt er alleen voor te staan als haar man de stoel krijgt. Ze moet een hoop schulden afbetalen en ook nog eens opletten dat haar zoontje niet te veel candybars eet. Een tragisch ongeluk brengt Hank en Leticia bij elkaar, die zich, hunkerend naar liefde, in een passievolle relatie storten. Maar wat als de liefde door het verleden achtervolgd wordt?

Oliver Stone en Sean Penn zagen ook wel iets in het scenario, maar het werd de nog relatief onbekende Marc Forster die van het script van Monster's Ball een van de mooiste films van dit jaar maakte. Met eenvoudige middelen creŽert hij grootse cinema, waarbij goedkoop Hollywood-sentiment vermeden wordt. Naast Halle Berry is met name Billy Bob Thornton, de kapper in The Man Who Wasn't There, adembenemend. Een bewijs te meer dat hij de beste en meest veelzijdige acteur van deze tijd is.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl (Volkskrant/VPRO)
NRC Handelsblad
Telegraaf
Filmkrant

Monster's ball
Verenigde Staten, 2001
Productie: Milo Addica, Lee Daniels, Eric Kopeloff, Will Rokos
Regie: Marc Forster
Scenario: Milo Addica, Will Rokos
Camera: Roberto Schaefer
Montage: Matt Chessé
Muziek: Chris Beaty, Thad Spencer, Richard Werbowenko
Met: Halle Berry, Billy Bob Thornton, Heath Ledger, Peter Boyle, Sean Combs
Kleur, 111 minuten
Distributie: Independent Films

21 augustus 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.