Il mio viaggio in Italia - Martin Scorsese
BoZ zo 3 okt
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2004
- Scores 2003
- Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Deze voorstelling is een onvergetelijke reis door de Italiaanse filmgeschiedenis, met als gids een van de meest bijzondere Amerikaanse filmmakers van dit moment: Martin Scorsese (o.a. The Age of Innocence, Taxi Driver).

Il mio viaggio in Italia heet de documentaire die Martin Scorsese in 1999 maakte over de bloeiperiode van de Italiaanse film tussen 1940 en 1965. Aan de hand van talloze filmfragmenten geeft de regisseur ons een meer dan een onderhoudende les in filmgeschiedenis. Scorsese's verhaal gaat ook over hemzelf; de films die hij in zijn jonge jaren zag, hebben zijn werk sterk beïnvloed. "Als ik deze films niet gezien had, was ik een ander mens geworden, en een heel andere filmmaker."

Zo geeft hij onder andere toe voor zijn film Mean Streets, waarmee hij in 1973 doorbrak, rechtstreeks geïnspireerd te zijn door Fellini's vroege film I Vitelloni. Ook gaat hij in op de flinterdunne scheidslijn tussen humor en tragiek van de wat minder bekende Italiaanse komedies, die een overgang vormen naar uitbundige avant-gardistische meesterwerken als Fellini's 8½ of Antonioni's L'éclisse.

Het zijn deze ontboezemingen en het onderhoudende commentaar die Il mio viaggio in Italia extra interessant maken en doen uitstijgen boven een doorsnee documentaire of lezing over de Italiaanse film. Een uitzonderlijke filmavond waarvan de ware liefhebber geen minuut wil missen.

Internet Movie DataBase
Cinema.nl
NRC Handelsblad

Il mio viaggio in Italia
VS, 1999, 246 minuten
Regie: Martin Scorsese
Engels ondertiteld

29 augustus 2004 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2004 Filmhuis Roosendaal.