Rsd do 10 mei 2001 Met grote blijdschap - Lodewijk Crijns
BoZ di 15 mei 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


De nieuwe Lodewijk Crijns is zo’n film waarbij verrassende wendingen in het verhaal heel belangrijk zijn. Dan is het het aardigst als je vooraf zo weinig mogelijk weet, net zoals bij The Sixth Sense. Daar werd de plot niet van doorverteld, om je niet het plezier van de verrassing te ontnemen. Daarom hier alleen het begin van het verhaal. Luc gaat met zijn hoogzwangere vrouw op bezoek bij zijn broer Ad. Die woont al 15 jaar teruggetrokken in de Ardennen, in een vervallen boerderij. Daar woont ook een oude vriendin. Onder genot van de nodige drank komt er veel van vroeger bovendrijven en worden er ontdekkingen gedaan.

Net als De Poolse Bruid maakt Met grote blijdschap deel uit van een project low budget-films, dit keer onder de noemer ‘No more heroes’. Lodewijk Crijns laat zich in dit intrigerende en indringende, psychologische drama, dat hij samen schreef met Kim van Kooten, van een geheel andere kant zien dan in zijn vorige film. Het bijna groteske Jezus is een Palestijn barstte zowat uit zijn voegen van de ideeŽn, terwijl Met grote blijdschap een veel menselijker, subtiel verhaal is met veel ingehouden emoties. Crijns heeft een grote inbreng toegestaan van zijn zeer ervaren en talentvolle cast, met Jaap Spijkers (De Poolse Bruid), Jack Wouterse, Camilla Siegertsz en Renťe Soutendijk, die wellicht de beste rol uit haar loopbaan neerzet. Met grote blijdschap is een prachtige film over familie, angst en schaamte, die u zeker niet mag missen.

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Volkskrant
De Telegraaf
De Filmkrant

Met grote blijdschap
Nederland, 2001
Regie: Lodewijk Crijns
Scenario: Kim van Kooten, Lodewijk Crijns
Camera: Joost van Gelder
Montage: Menno Boerema
Art direction: Hubert Pouille
Muziek: Fons Merkies
Met: Renee Soutendijk, Jack Wouterse, Jaap Spijkers, Camilla Siegertsz, Michel Vermey
Kleur, 90 minuten
Distributie: A-Film Distribution

17 april 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.