DONDERDAG 28 NOVEMBER 1996
MERIJNTJE GIJZEN's JEUGD (versie van 1936) - KURT GERRON

Unieke vertoning van een echte streek-’klassieker’

In het kader van ‘200 jaar Brabant’ heeft filmhuis Roosendaal vanavond een wel heel bijzondere filmvertoning. I.s.m. het Nederlands Filmmuseum en de Vereniging van Brabantse Filmtheaters hebben we beslag kunnen leggen op de film-klassieker MERIJNTJE GIJZENS JEUGD uit 1936. Een uitzonderlijke vertoning omdat deze film officieel, vanwege zijn historische waarde niet meer vertoond mag worden. Het is namelijk de enige kopie,die er nog is van dit bijzonder geslaagde sociale drama.

Het leven op het Brabantse platteland is armoedig en de druk van de Rooms Katholieke Kerk was in die tijd groter dan ooit. In dit landschap maken we kennis met Merijntje Gijzen, die ‘mispels bogerde’ bij de pastoor en wiens grote vriend, de stroper De Kruik, na een moord uit jaloezie in de gevangenis belandt door het ongeweten verraad van Merijntje.

Een ontroerend geregisseerde film naar het boek van A.M. de Jong met het jongetje Marcel Krols in een voortreffelijke hoofdrol. Verder zijn ondermeer te zien Piet Bron, Mimi Boesnach, A.M. de Jong, Jeanne Verstraete en een toen nog zeer jonge Kees Brusse. Een éénmalige vertoning van deze historische streek-klassieker.

Merijntje Gijzens Jeugd, Nederland, 1936, zwart-wit, 101 minuten.

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 17 November 1996.
Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Webmaster!
Copyright © 1996 Filmhuis Roosendaal.