Rsd do 6 sept 2001 Memento - Christopher Nolan
BoZ di 11 sept 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Christopher Nolan viel al op met zijn speelfilmdebuut Following, waarmee hij in 1999 in Rotterdam een Tiger Award won. Deze film zat vol met vooruit- en terugblikken. Met zijn tweede film Memento gaat Nolan een stap verder: de film begint met het einde van het verhaal. Het is een soort omgekeerde film noir over het thema geheugenverlies, een superspannende puzzel.

De hoofdpersoon van Memento is de op wraak beluste Leonard. Hij zoekt de moordenaar van zijn geliefde vrouw. Zijn speurtocht is absoluut geen makkie. Sinds hij zijn vrouw verloor, is Leonard ook zijn korte termijngeheugen kwijt. Alles wat zich meer dan vijftien minuten geleden afspeelde, is hij alweer vergeten. Gezichten, van mogelijke daders bijvoorbeeld, ‘onthoudt’ hij door polaroidfoto’s te maken. Allerlei aanwijzingen noteert hij op briefjes en tatoeŽert ze zelfs op zijn lichaam. Maar kloppen deze losse stukjes van de puzzel wel? Wat is de waarheid als je om de haverklap alles vergeet en dus eigenlijk niemand kunt vertrouwen, vooral je zelf niet.

Doordat je als toeschouwer precies hetzelfde weet als Leonard, onderga je hetzelfde proces van onzekerheid en vertwijfeling. Behalve dat Memento een spannende, psychologische thriller is, weet Nolan ook een grote stilistische indruk te maken. De film is deels kleur, deels zwart-wit. Memento kreeg juichende kritieken.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
de Volkskrant
de Filmkrant interview
de Filmkrant recensie

Memento
Verenigde Staten, 2000
Productie: Suzanne Todd & Jennifer Todd
Regie: Christopher Nolan
Scenario: Christopher Nolan, naar een kort verhaal van Jonathan Nolan
Camera: Wally Pfister
Montage: Dody Dorn
Art direction: Patti Podesta
Muziek: David Klotz
Met: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Russ Feag, Mark Boone jr.
Kleur en zwart-wit, 113 minuten
Distributie: Independent Films

27 juli 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.