Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 
Roo do 27 aug Marius et Jeannette - Robert Guédiguian
BoZ di 1 sept


Cinema Paradiso en Filmhuis Roosendaal vonden elkaar bijna even vlekkeloos als Marius et Jeannette. We zijn dan ook beretrots op het feit dat we u deze film kunnen aanbieden als opening van ons samenwerkingsverband. In Nederland is deze innemende Franse film alleen nog maar te zien geweest op het Filmfestival van Rotterdam, waar hij vele harten veroverde. In september gaat Marius et Jeannette pas officieel in première. Kortom, we schotelen u ook een voorpremière voor.

Jeannette is een strijdlustige moeder van twee kinderen, een tienerdochter en een half-Arabisch zoontje. Ze verdient de kost als cassière. Maar niet voor lang. Ze verliest haar karig betaalde baantje als ze haar baas een grote bek geeft. Als Jeannette op een verlaten fabrieksterrein wat oude potten verf mee wil nemen om haar huisje op te kunnen schilderen, komt ze de vriendelijke reus Marius tegen. Haar leven verandert op slag.

Regisseur Robert Guédiguian, die al zes speelfilms op zijn naam heeft staan, schetst vervolgens op aantrekkelijke wijze hoe Marius en Jeannette, twee mensen van achter in de dertig, verliefd op elkaar worden. Maar niet alles is rozengeur en manenschijn. Het volkse buurtje waar Jeannette woont, een havenwijk in zonnig Marseille, moet eraan te pas komen om de twee geliefden weer bij elkaar te brengen.

Marius et Jeannette is een warme, levendige film, en dat niet alleen omdat de zon zowat continu schijnt. De regisseur heeft de personages, ook de bijfiguren, zo goed uitgewerkt, dat hun warmte ook op ons afstraalt. Wedden dat u na afloop denkt: woonde ik maar in zo’n (h)eerlijk Frans buurtje, waar gediscussieerd, gehuild, gelachen, gevreeën, geruzied en geroddeld wordt bij het leven.

Marius et Jeannette
Frankrijk, 1996
Productie: Gilles Sandoz
Regie: Robert Guédiguian
Scenario: Robert Guédiguian en Jean-Louis Milesi
Camera: Bernard Cavalié
Art direction: Karim Hamzaoui
Montage: Bernard Sasia
Muziek: Vivaldi, Strauss e.a.
Met: Ariane Ascaride, Gérard Meylan, Pascale Roberts, Jacques Boudet, Frédérique Bonnal, Jean-Pierre Darroussin
Kleur, 101 minuten
Distributie: Cinemien

6 augustus 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.