Rsd wo 15 mei 2002 The Man who wasn't there - Joel Coen
BoZ zo 12, di 14 mei 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 De nieuwste van de Amerikaanse broertjes Coen is onder geen voorwaarde te missen. The Man Who Wasn't There is hun beste film sinds het debuut Blood Simple (1984). Zoals altijd weer oppervlakkig, maar doeltreffend. Je moet van de Coentjes geen wereldschokkende beschouwingen verwachten. Daar zijn ze geen films voor gaan maken. Zoals het echte Amerikanen betaamt, gaat het om puur vermaak, ook al wordt pesterig diepgang gesuggereerd.

Ben je bereid deze aanbeveling ter harte te nemen, dan wacht je bijna twee uur puur filmgenot. The Man Who Wasn't There is een meesterwerk. Daar valt niet over te twisten. In deze prachtige film nemen Joel en Ethan Coen u mee terug naar de jaren veertig. Hoofdpersoon is kapper Ed Crane, een rol van Billy Bob Thornton. Crane is gewoner dan gewoon en zijn kapperszaak is te vinden in een buitengewoon gewoon Amerikaans stadje. Toch geraakt Crane in een web van chantage en moord. Hoe dat zo gebeurt, vertellen de broertjes Coen u met plezier en verve.

Geheel in de stijl van de Amerikaans film noir ontvouwt zich een bizar drama dat de kijker geheel in de greep krijgt. The Man Who Wasn't There is echter een film die alleen in deze tijd gemaakt had kunnen worden. En dan alleen door de broertjes Coen. Het is een volstrekt unieke hommage aan de film-noirperiode, door hun vaste cameraman Roger Deakins gefilmd in stemmig zwart/wit. Zoals het hoort in een film noir.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Parool
De Volkskrant
NRC Handelsblad
de Filmkrant

The man who wasn't there
Verenigde Staten, 2001
Productie: Ethan Coen
Regie: Joel Coen
Scenario: Joel en Ethan Coen
Camera: Roger Deakins
Montage: Roderick Jaynes [=Joel en Ethan Coen], Tricia Cooke
Art direction: Dennis Gassner
Muziek: Carter Burwell
Met: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, James Gandolfini, Jon Polito, Tony Shalhoub, Adam Alexi-Malle, Michael Badalucco, Katherine Borowitz, Richard Jenkins
Zwart-wit, 118 minuten
Distributie: Paradiso Entertainment
Kijkwijzer: 12

6 april 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.