Rsd do 16 & wo 22 nov 2000 Mansfield Park - Patricia Rozema
BoZ ma 20 & di 21 nov 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Mansfield Park uit 1814 wordt beschouwd als het meest persoonlijke boek van Jane Austen. Het is de klassiek geworden geschiedenis van de arme Fanny Price, die op jonge leeftijd geadopteerd wordt door haar rijke oom en tante. Op hun landgoed ontwikkelt Fanny zich tot een belezen, zelfverzekerde en zeer mondige dame, maar ze blijft door haar afkomst een Assepoesterachtige buitenstaander. De prins is in dit geval de mondaine Henry Crawford. Fanny blijft echter twijfelen of hij wel de ware is, wat resulteert in een proces van aantrekken en afstoten met een dramatische apotheose.

De boeken van Jane Austen lijken garant te staan voor prachtige verfilmingen, waarschijnlijk door de aanstekelijke combinatie van romantiek en fijnzinnige humor. Na Sense And Sensibility (Ang Lee) en Emma (Douglas McGrath) levert de Canadees-Nederlandse filmmaakster Patricia Rozema (o.a. I’ve Heard The Mermaids Singing, White Room en When Night Is Falling) de volgende prachtige Austen-bewerking. Rozema weet in haar films als geen ander subtiele, erotische ondertonen voelbaar te maken. In Mansfield Park versterkt ze het autobiografische karakter van het boek door Fanny originele brieven van Jane Austen voor te laten lezen.

Frances O’Connor, Jonny Lee Miller en toneelschrijver Harold Pinter leveren schitterende acteerprestaties. Camerawerk, entourage en kostuums zijn van grote schoonheid, en dragen bij tot een imposante film, die er in slaagt tegelijk klassiek en hedendaags te zijn.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Mansfield Park
Engeland, 1999
Productie: Sarah Curtis
Scenario en regie: Patricia Rozema
Camera: Michael Coulter
Geluid: Glenn Freemantle
Montage: Martin Walsh
Art direction: Andrew Munro
Muziek: Lesley Barber
Met: Frances O'Connor, Jonny Lee Miller, Harold Pinter en Alessandro Nivola
Kleur, 112 minuten
Distributie: Indies

8 oktober 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.