Rsd do 19 & wo 25 okt 2000 Magnolia - Paul Thomas Anderson
BoZ ma 23 & di 24 okt 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een nieuwe generatie ambitieuze filmmakers grijpt de macht in Hollywood. De meest recente sensatie is de Gouden Beer winnaar van het Berlijnse filmfestival: Magnolia, de spectaculaire en uitbundige derde film van de 29-jarige, op handen gedragen Paul Thomas Anderson.

De magnolia lijkt een robuuste bloem, maar is in feite erg kwetsbaar. Zo ook de personages die we gedurende een dag volgen, aan de Magnolia boulevard in een wijk van Los Angeles. Op het eerste gezicht zijn ze succesvol en zelfverzekerd, maar daarachter behoorlijk problematisch. Het toeval is krachtig en alom aanwezig en verbindt de levens van de bewoners op dramatische wijze. Het begint al met iemand die uit een raam springt maar gedood wordt door een kogel uit een lager gelegen etage. Absurd als het leven zelf.

Magnolia is een mozaÔek van verhaallijnen, niet na te vertellen, maar ondanks de vele personages en verwikkelingen, dank zij het razendknappe scenario niet moeilijk te volgen. Anderson pakt zaken graag groots aan. Zijn thematiek is alomvattend, zijn stijl virtuoos en overrompelend, maar zijn grootste kracht ligt waarschijnlijk nog wel in de acteursregie. Philip Seymore, Julienne Moore en Tom Cruise spelen de rollen van hun leven. De prachtige liedjes van Aimee Mann maken het filmfeest compleet. Met spectaculaire kikkerregen als apocalyptisch toetje. Kortom: een niet te missen filmervaring.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Magnolia
Verenigde Staten, 1998
Productie: Joanne Seller
Regie en scenario: Paul Thomas Anderson
Camera: Robert Elswit
Montage: Dylan Tichenor
Geluid: John Prichett
Art direction: David Nakabayashi
Muziek: Jon Brion, Aimee Mann
Met: Tom Cruise, Julianne Moore, Melinda Dillon, Melora Walters, Philip Seymour Hoffman, Philip Baker Hall, Jason Roberts, John C. Reilly
Kleur, 190 minuten
Distributie: A-Film Distribution

19 aug 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.