Rsd do 5 juli 2001 The Luzhin Defence - Marleen Gorris
BoZ di 10 juli 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Na haar Oscar voor Antonia werd Marleen Gorris veel gevraagd grote internationale producties te regisseren. Haar eigenzinnige feminisme is in deze films naar de achtergrond verdwenen, maar het is wel prachtig vakwerk wat ze tegenwoordig aflevert. Na de Virginia Woolf verfilming Mrs. Dalloway is er nu The Luzhin Defence, naar het boek De verdediging, van Vladimir Nabokov (Lolita). Een Brits-Frans-Italiaanse coproductie, opgenomen op prachtige plekken in Hongarije en aan het Comomeer, onder andere in en rond de villa waar Luchino Visconti opgroeide. Ook de weelderige stijl van de film doet aan het werk van Visconti denken. Verder past The Luzhin Defence goed in het rijtje Brits-Italiaanse succesfilms Tea with Mussolini en A Room with a View.

Alexander Luzhin (John Torturro, van o.a. O Brother, Where Art Thou?) is een geniale maar sociaal gestoorde Russische schaker. Hoe hij zo geworden is zien we in flash-backs van zijn jeugd in een rijk maar liefdeloos milieu in St. Petersburg. Tijdens een schaaktoernooi in 1929 ontmoet hij de Russische Natalia (Emily Watson, van Breaking the Waves en Angela's Ashes). Zijn gevoelens voor haar brengen hem in dilemma en hij raakt in een crisis. Zijn leven is totaal gebaseerd op zijn obsessie voor schaken, zijn ‘verdediging tegen de wereld’. Deze strategie heeft een hoge prijs, want liefde en geluk zijn per definitie onbereikbaar. Hij moet kiezen, maar kan hij dat ook?

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
NRC
Movie

The Lushin Defence
Regie: Marleen Gorris
Scenario: Peter Berry, naar het boek The Defence van Vladimir Nabokov
Muziek: Alexandre Desplat
Met: John Torturro, Emily Watson, Geraldine James e.v.a.
Engeland/Frankrijk, 112 minuten
Kijkwijzer: AL

15 mei 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.